Museu dels Volcans

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióMuseu dels Volcans
lang=ca
Modifica el valor a Wikidata
Dades
Tipusmuseu Modifica el valor a Wikidata
Governança corporativa
Seu
Part deMuseu de la Garrotxa Modifica el valor a Wikidata

Lloc webmuseus.olot.cat… Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Map

El Museu dels Volcans era la secció de ciències del Museu de la Garrotxa. Estava situat a la torre Castanys, al bell mig del Parc Nou a Olot.[1] Presentava els fenòmens vulcanològics amb maquetes, ordinadors tàctils, mòduls interactius i un simulador de terratrèmols, únic a Catalunya. També s'hi presentaven els principals ecosistemes vegetals i animals.

Aquest museu integrava: espais interiors —d'exposició permanent i temporal— i espais exteriors —amb el jardí botànic de vegetació natural olotina i el jardí de plantes medicinals. Presentava el medi físic de la Garrotxa incidint, per una banda, en els fenòmens sísmics i vulcanològics i, per l'altra, en els principals ecosistemes. Entendre quina és la naturalesa geològica de la terra i les causes dels terratrèmols i dels volcans, i quines són les principals característiques del vulcanisme era l'objectiu de la primera part del recorregut. La segona part estava dedicada a explicar, mitjançant uns diorames, com eren els principals ecosistemes de la Garrotxa.[2] A més de conèixer com eren els boscos de ribera, les fagedes, les rouredes, els alzinars, les zones no boscoses i els medis urbans, es presentava la gran diversitat d'espècies animals i vegetals que els habitaven. L'exposició es complementava amb un muntatge audiovisual que parlava de l'activitat sísmica i volcànica de la zona. El visitant hi podia viure una simulació d'un terratrèmol.

La visita al museu tenia l'objectiu de servir d'enllaç entre el públic visitant i el «veritable» museu de ciències naturals de la comarca, que és la mateixa natura.

El Museu dels Volcans va tancar les seves portes coincidint amb l'obertura de l'Espai Cràter.

Referències[modifica]

  1. «Museu dels Volcans». Ajuntament d'Olot. Arxivat de l'original el 2021-07-28. [Consulta: 1 agost 2021].
  2. «Museu dels Volcans». Patrimoni Cultural. [Consulta: 1 agost 2021].

«El Museu dels Volcans tanca les seves portes» (en català). Garrotxa Digital, 28-02-2022. [Consulta: 29 agost 2022].

Enllaços externs[modifica]