Mustapha Tlili

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaMustapha Tlili
Biografia
Naixement17 octubre 1937 Modifica el valor a Wikidata
Fériana (Tunísia) Modifica el valor a Wikidata
Mort20 octubre 2017 Modifica el valor a Wikidata (80 anys)
Nova York Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióUniversitat Marc Bloch - doctorat
Institut de les Nacions Unides per a la Formació i la Recerca
Universitat de París X Nanterre
Universitat de París Modifica el valor a Wikidata
Director de tesiGeorges Gusdorf Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióescriptor, alt càrrec Modifica el valor a Wikidata
OcupadorOrganització de les Nacions Unides (1967–1982)
Jeune Afrique Modifica el valor a Wikidata
Premis

Goodreads author: 664971

Mustapha Tlili (Feriana, Tunísia, 1937 - 20 d'octubre de 2017) va ser un escriptor i diplomàtic tunisià.[1]

Va assistir a la madrassa (escola tradicional) a la seva ciutat natal i més tard va rebre una educació bilingüe a la Sorbona, on va obtenir el diploma d'Estudis Superiors de Filosofia. Va estudiar a l'Institut de Formació Professional i Investigació de les Nacions Unides i va treballar durant gairebé tretze anys a les oficines de l'ONU a Nova York. Es va traslladar a França el 1980. Va ser nomenat Cavaller de l'Ordre Francesa de les Arts i de les Lletres.

Ha publicat quatre novel·les en francès, totes elles autobiogràfiques: La rage aux tripes, Le bruit dort, Glorie des sables i La montagne du lion. A totes explora els traumes de la descolonització. I cadascuna d'elles denuncia la corrupció de l'aristocràcia ja sigui a la Península Aràbiga (Glorie des sabres), a París (La rage aux tripes), o a Nova York (Le bruit dor). La novel·la La montagne du lion se centra en la corrupció a Tunísia: Tlili fa una acusació formal dels règims de la independència, simbolitzats per la imatge recurrent del dictador megalòman que, en nom del progrés, destrueix l'ordre tradicional de les coses a aquest país.

El llenguatge utilitzat per Mustapha Tlili a les seves novel·les reflecteix una ira i un cinisme humorístic contra les classes altes de la societat. Tlili es manté fortament lligat al Magreb. La seva formació multilingüe i multicultural està present a les seves novel·les i reflecteix una nova tendència entre els escriptors magribins que escriuen en francès: en lloc d'estar limitat a dues cultures -àrab i francesa- com els seus predecessors, han expandit els seus horitzonts.

Amb Mustapha Tlili és possible parlar de l'inici de l'alliberament cultural dels escriptors magribins educats en la cultura francesa.

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]