Mutoscopi

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Mutoscope
Mutoscopi al Herne Bay Museum

El mutoscopi va ser un dispositiu cinematogràfic primitiu patentat per Herman Casla el 21 de novembre de 1894.[1] Igual que el kinetoscopi de Thomas Edison, la projecció de la pel·lícula no es feia en una pantalla, sinó per a una sola persona. No obstant això, era més barat i més senzill que el kinetoscopi. El mutoscopi el va comercialitzar l'empresa American Mutoscope & Biograph Company (més tard anomenada American Mutoscope & Biograph Company) i va superar fàcilment les vendes de la màquina d'Edison.

El mutoscopi funcionava igual que un foliscopi. Les imatges que eren simples còpies de fotografies en blanc i negre. Però en comptes d'estar lligades com un petit llibre, eren col·locades en un cilindre, com una gran Rolodex. Cada bobina es componia d'unes 850 targetes d'aproximadament un minut.

El mutoscopi treballava amb un sistema d'escurabutxaques. Després d'haver inserit una moneda, el client podria veure el curtmetratge a través d'una petita lent disposada la part superior de la màquina. La màquina funcionava amb electricitat, però la bobina es girava mitjançant una maneta a la base.

El client podia controlar la velocitat i la direcció d'avanç de la projecció. La maneta podia girar cap endavant o cap enrere. Els mutoscopis van ser fabricats originalment entre el 1895 i 1909 per la American Mutoscope & Biograph Company . El 1920, la patent del producte va ser venuda a William Rabka, que va començar amb la seva pròpia companyia, la International Mutoscope Reel Company, i va treballar entre 1926 i 1949.

Referències[modifica]

  1. Spehr, Paul C. (2000). "Unaltered to Date: Developing 35mm Film," in Moving Images: From Edison to the Webcam, ed. John Fullerton and Astrid Söderbergh Widding, pp. 3–28 (p. 17). Sydney: John Libbey & Co.

Enllaços externs[modifica]

Portal

Portal: Cinema