Vés al contingut

Mèlida

Plantilla:Infotaula indretMèlida
Tipusregió històrica Modifica el valor a Wikidata
Localització
Entitat territorial administrativaGrècia Modifica el valor a Wikidata
Map
 38° 50′ 48″ N, 22° 27′ 06″ E / 38.8468°N,22.45178°E / 38.8468; 22.45178

Mèlida[1] (en grec antic Μαλὶς γῆ) era un petit territori, un districte del sud de Tessàlia, situat al sud-est de les Termòpiles. La seva costa formava la part sud del golf Malíac i estava envoltat de muntanyes per totes bandes.

Mapa de Tessàlia i Mèlida al sud

El districte era regat pel riu Esperqueu i l'habitaven els melieus. Segons Esteve de Bizanci, Malus, un fill d'Amficcíon, va fundar el territori. Heròdot el descriu breument, i diu que s'estenia al llarg de la vall del riu fins a la part més estreta, a les Termòpiles. El seus límits arribaven fins als territoris de la ciutat de Làmia. La ciutat principal era Traquis (Trachis). A l'interior hi ha el camí que creua el Mont Eta per on els perses van passar i van poder vèncer a Leònides I d'Esparta a la Batalla de les Termòpiles. Diodor de Sicília diu que Traquis era la ciutat originària dels lacedemonis.

Cal·límac de Cirene parla d'una «ciutat sagrada» on s'aturaven els hiperboris quan anaven a portar les seves ofrenes a Delos en honor d'Apol·lo, que podria estar situada en aquest territori. Els melieus admetien a tots els càrrecs de govern de Mèlida als que havien participat com a hoplites en alguna batalla.

A la ciutat d'Antela, la situada més al sud, els melieus tenien un important temple dedicat a Demèter.[2]

Referències

[modifica]
  1. Heròdot, 2010, p. 152.
  2. Smith, William (ed.). «Malis». Dictionary of Greek and Roman Geography (1854). [Consulta: 22 desembre 2020].

Bibliografia

[modifica]