Narcissus albimarginatus

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuNarcissus albimarginatus Modifica el valor a Wikidata
Estat de conservació
En perill
UICN13146943 Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
OrdreAsparagales
FamíliaAmaryllidaceae
TribuNarcisseae
GènereNarcissus
EspècieNarcissus albimarginatus Modifica el valor a Wikidata
D.Müll.-Doblies i U.Müll.-Doblies, 1989

Narcissus albimarginatus és una espècie de planta bulbosa que pertany a la família de les amaril·lidàcies. És originària del Nord d'Àfrica, principalment al Marroc.

Descripció[modifica]

Té les fulles com a forma de joncs de color gris-verdoses. Amb una a dues flors per umbel·la, de color groc amb una vora blanca en la corona.[1] Floreix entre març a abril.[2]

Hàbitat[modifica]

Narcissus albimarginatus creix entre els 860 i els 1670 msnm[3][4] en terres acumulades en esquerdes en penya-segats i afloraments rocosos en muntanyes silícies o calcàries, i també es troba en terres arenoses sota els arbres de Cedrus atlantica, esquerdes de roca calcària a prop de cims muntanyencs, sorra i pedra, pastures, matollars, boscos i bosc mediterrani.

A causa de la seva presència en els penya-segats i les altes muntanyes, l'única amenaça coneguda és el risc de recol·lecció per part de botànics o horticultores, no obstant això, fins i tot una pressió de recol·lecció menor podria afectar a poblacions senceres.

Distribució[modifica]

Aquesta espècie té una distribució restringida a les muntanyes del Rif occidentals del nord-oest del Marroc i té una àrea d'ocupació estimada de 28 km². En l'actualitat només es coneixen dues subpoblacions. A causa de la naturalesa i la disponibilitat de l'hàbitat en què es produeixen, s'ha estimat que la mida de la població total no excedirà els 200 individus. No hi ha informació sobre les tendències de la població.

Taxonomia[modifica]

Narcissus albimarginatus va ser descrita per D.Müll.-Doblies i U.Müll.-Doblies i publicat a Flowering Plants of South Africa 50(2):, l'any 1986. 1989.[5]

Etimologia

Narcissus nom genèric que fa referència del jove narcisista de la mitologia grega Νάρκισσος (Narkissos) fill del déu riu Cefís i de la nimfa Liríope; que es distingia per la seva bellesa.

El nom deriva de la paraula grega: ναρκὰο, narkào (= narcòtic) i es refereix a l'olor penetrant i embriagant de les flors d'algunes espècies (alguns sostenen que la paraula deriva de la paraula persa نرگس i que es pronuncia Nargis, que indica que aquesta planta és embriagadora).

albimarginatus: epítet llatí que significa "amb marges blancs".

Sinonímia
  • Narcissus calcicola auct.[6][7]

Referències[modifica]

  1. Narcissus albimarginatus a PacificBulbSociety
  2. «Narcissus albimarginatus» (en anglès). [Consulta: 24 octubre 2018].
  3. Arroyo, J. «Discovery of distyly in Narcissus (Amaryllidaceae)» (en anglès). American Journal of Botany, 87, 5, 2000, pàg. 748-751. DOI: 10.2307/2656861 [Consulta: 29 octubre 2018].
  4. Chambouleyron, M. «Contribution a la connaissance de la flore de la peninsula tingitane (Maroc)» (en francès). Lagascalia, 32, 1, 2012, pàg. 35-227. ISSN: 0210-7708 [Consulta: 29 octubre 2018].
  5. Narcissus albimarginatus a Tropicos
  6. Narcissus albimarginatus a PlantList
  7. «[Cat. Pl. Vasc. N. Maroc 2: 880 (2002). Narcissus albimarginatus]». Conservatori i Jardí Botànic de Ginebra: Flora africana. [Consulta: 16 agost 2011].

Bibliografia[modifica]

  • Cat. Pl. Vasc. N. Maroc 2: 880 (2002).
Podeu veure l'entrada corresponent a aquest tàxon, clade o naturalista dins el projecte Wikispecies.