Narcotràfic

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Narcotraficants)
Mapa de la CIA de connexions internacionals de drogues il·legals (2009)
Principals països productors d'heroïna del món (de color vermell)
Rutes aèries del narcotràfic supervisades pel Comandament Sud dels EUA

El narcotràfic és el negoci il·legal sorgit del conreu, transport i compravenda de droga. Va néixer al segle xix (des de la Primera Guerra de l'Opi) i és un dels comerços més lucratius del mercat negre, associat al crim organitzat a escala internacional. El preu de la droga augmenta amb el pas de fronteres (amagada dins altres mercaderies o introduïda al país sense ser declarada) i amb l'addició de substàncies químiques o refinament, així com amb la repartició, ja que es ven per dosis (els anomenats camells o distribuïdors finals o intermedis acumulen el 54% del benefici)

El narcotràfic té conseqüències negatives a diferents nivells. D'una banda hipoteca els camperols (com els conreadors de l'opi de l'Afganistan o els de cocaïna d'Amèrica Llatina), ja que és més lucratiu per a ells dedicar-se a produir substàncies il·legals, però té més riscos i es perd superfície de conreu d'aliments. D'altra, afavoreix les xarxes mafioses i el diner negre, amb l'amenaça que suposa per al sistema econòmic legal,[1] així com per al desenvolupament dels països emissors.[2] El narcotràfic, en ésser una activitat il·legal, comporta altres activitats també il·legals, com l'ús de nens per a assassinar, els anomenats baby sicaris.[3] Per últim, afavoreix l'addicció a substàncies lesives per a la salut.

La policia de cada Estat té entre les seves funcions lluitar contra el narcotràfic, però existeixen també organismes internacionals específics, com els lligats a les Nacions Unides.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Narcotràfic
  1. Denis Richard, Jean-Louis Senon, Marc Valleur, Dictionnaire des drogues et des dépendances, Larousse, 2004
  2. Singer, M. 2008. Drugs and development: The global impact of drug use and trafficking on social and economic development. International Journal of Drug Policy 19 (6):467-478.
  3. Els baby sicaris comentari de Ferran Monegal al documental de Jon Sistiaga, Los baby sicarios, emés al canal Cuatro de televisió. Publicat a El Periódico, el 25 d'abril de 2010.