Nèmea

(S'ha redirigit des de: Nemea)
Plantilla:Infotaula geografia políticaNèmea
Imatge

EpònimNemea Modifica el valor a Wikidata
Localització
Map
 37° 48′ 32″ N, 22° 42′ 37″ E / 37.808962°N,22.710279°E / 37.808962; 22.710279
EstatGrècia
Entitat territorial administrativaadministració descentralitzada del Peloponès, Grècia Occidental i les illes Jòniques
RegióRegió del Peloponès
Unitat perifèricaunitat perifèrica de Coríntia
MunicipiNemea Municipality (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Geografia
Altitud286 m Modifica el valor a Wikidata
Dades històriques
Esdeveniment clau
Identificador descriptiu
Codi postal20500 Modifica el valor a Wikidata
Fus horari
Prefix telefònic27460 Modifica el valor a Wikidata

Nèmea[1] o Nemea[2](en grec antic Νεμέα, en llatí Nĕmĕa, ae) és el nom d'una vall del territori de Cleones on Hèracles va matar el Lleó de Nèmea i on se celebraven els Jocs Nemeus cada dos anys.

Estrabó la situa entre Cleones i Fliünt. La vall manté una direcció gairebé de nord a sud i una longitud aproximada de tres km, amb una amplada de quasi un km totalment tancada per muntanyes, i Píndar, per això, l'anomena βαθύπεδος ("Bazypedos", vall profunda). Hi ha una muntanya que antigament s'anomenava Ἀπέσας ("Apésas"), la més alta, que té un cim pla i és visible des d'Argos i Corint. Diversos riuets baixen de les muntanyes i s'ajunten formant un únic riu que va a desembocar al golf de Corint, on fa de límit entre els territoris de Corint i els de Sició. El riu s'anomenava també Nèmea, segons Estrabó, Diodor de Sicília i Titus Livi. En època de sequera amb prou feines portava aigua. Les muntanyes tenen moltes coves naturals, i una d'elles, situada a 15 estadis del bosc sagrat de Nèmea, es deia que havia estat la cova del lleó de Nèmea. Pausànias la va visitar.

El nom de Nèmea s'aplicava només al bosc i als recintes on se celebraven els Jocs. Hi havia un temple dedicat a Zeus Nemeu. El temple era un hexàstil amb columnes dòriques. Era l'edifici principal, que en temps de Pausànias ja no tenia sostre i no conservava l'estàtua del déu. Hi havia també un teatre, un estadi i altres monuments con la tomba d'Ofeltes, rodejada per un petit mur i alguns altars, i la del seu pare Licurg que era un monticle de terra. Hi havia també una font dedicada a Adrastea. Nèmea no era una ciutat, però a la rodalia hi havia un poblet anomenat Bembina (Βέμβινα), de la que es desconeix la seva situació exacta.[3]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Nèmea
  1. Alberich, Joan, i altres: Diccionari llatí-català de noms propis. Barcelona: Columna, 1994; Parramon, Jordi: Diccionari de la mitologia grega i romana. Barcelona: Edicions 62, 1996; Diccionari Grec-Català. Barcelona: Enciclopèdia Catalana, 2015.
  2. «Nèmea». Gran Enciclopèdia Catalana. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
  3. Smith, William (ed.). «Nemea». Dictionary of Greek and Roman Geography (1854). [Consulta: 19 març 2021].