Nevi Sertori Macró

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de personaNevi Sertori Macró
Nom original (la) Quintus Naevius Cordus Sutorius Macro
Biografia
Naixement c. 21 aC
Alba Fucens
Mort 38 dC (57/58 anys)
Roma
  Prefecte del Pretori 

Activitat
Ocupació Polític
Període Imperi Romà
Modifica les dades a Wikidata

Nevi Sertori Macró (Naevius Sertorius Macro) fou un prefecte pretorià sota els emperadors Tiberi i Calígula, d'origen fosc, probablement un llibert. Va atreure l'atenció de Tiberi que el va utilitzar contra Sejà, la detenció del qual va dirigir i al que va substituir com a comandant dels pretorians (any 31). Sejà fou arrestat al senat on tenia molts partidaris i on desplegava les tropes que ell mateix havia organitzat i que li eren fidels, però Macró va organitzar un pla junt amb Tiberi (en reunions mantingudes a Capri) i el 19 d'octubre del 31 va repartir diverses cartes de l'emperador amb ordres per oficials i guàrdies i amb instruccions pels principals membres del senat; Macró va arribar a Roma a la nit i va fer repartir les cartes al cònsol Publi Memmi Règul i a Grecí Lacó, el prefecte de la ciutat, i al matí, quan el senat es va reunir al temple d'Apol·lo, al costat del palau imperial, Macró va fer promeses de donacions als pretorians a condició de restar al seu camp i els va substituir per guàrdies facilitats per Lacó. Sejà, al preguntar per la sobtada arribada de Macró, va ser informat per aquest que Tiberi havia ordenat al senat de conferir-li la dignitat tribunícia l'endemà, equivalent a ser adoptat com a hereu. Així Macró va poder la detenció utilitzant als guàrdies de Lacó. En la confusió que va seguir els pretorians, gelosos de la preferència en el cop donada als "vigiles" de Lacó, van començar a incendiar els suburbis, però Macró els va fer obeir amb donacions generoses, fins que fou acceptat com a nou prefecte. Pels seus serveis d'aquest dia el senat va concedir a Macró una important quantitat de diners i un seient al teatre a les cadires senatorials, i els ornaments i privilegis dels pretors, honors que va declinar.

Va restar com a prefecte pretorià la resta del regnat de Tiberi i part del de Calígula. Lluci Arrunti el descriu com pitjor que Sejà. Va acusar a nombroses persones, principalment antics amics de Sejà, i entre els acusats hi havia Mamerc Emili Escaure i el mateix Luci Arrunci. A mesura que el poder de Tiberi s'anava acostant al final, Macró va veure que els hereus havien de ser el seu nét Tiberi o el seu nebot Calígula, i aquest era el més popular i per la seva mare Agripina Major era descendent de la casa Júlia, i en canvi Tiberi era encara un infant. Calígula era presoner de l'estat, però Macró tenia al seu càrrec als presoners i es va guanyar a Calígula amb favors i fins i tot amb una intriga (afavorida per Macró) entre la seva dona Ènnia i el jove presoner. Tiberi en fou informat però no li va donar importància (s'acosta al sol naixent, va dir).

Va córrer el rumor de què Macró va accelerar la mort de Tiberi al que hauria ofegat després de recuperar-se miraculosament d'un atac. Macró va induir al senat a acceptar a Calígula com únic emperador tot i que Tiberi nomenava també al seu nebot com a cohereu.

En els primers anys de govern de Calígula va gaudir del màxim poder, però va començar a criticar a l'emperador per les seves extravagàncies i la seva addicció als plaers sexuals en lloc de al govern. Finalment Calígula va fer matar a Macró, la seva dona Ènnia i als seus fills.