Ni retirada, ni rendició

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de pel·lículaNi retirada, ni rendició
No Retreat, No Surrender
Fitxa
DireccióCorey Yuen[1]
Protagonistes
ProduccióNg See-yuen[1]
GuióKeith W. Strandberg[1]
MúsicaPaul Gilreath[1]
Fotografia
  • David Golia
  • John Huneck[1]
Muntatge
  • James Melkonia
  • Mark Pierce
  • Allan Poon[1]
ProductoraNew World Pictures Modifica el valor a Wikidata
DistribuïdorNew World Pictures
Dades i xifres
País d'origenEstats Units[1][2]
Estrena1985
Durada84 minuts[3]
Idioma originalAnglès
Versió en catalàSí 
RodatgeCalifòrnia Modifica el valor a Wikidata
Coloren color Modifica el valor a Wikidata
Recaptació4,7 milions de dòlars
Descripció
Gènereacció
Qualificació MPAAPG Modifica el valor a Wikidata
Lloc de la narracióSeattle i Los Angeles Modifica el valor a Wikidata

IMDB: tt0089695 Filmaffinity: 374329 Allocine: 3661 Rottentomatoes: m/no_retreat_no_surrender Letterboxd: no-retreat-no-surrender Mojo: noretreatnosurrender Allmovie: v35533 TCM: 85141 Metacritic: movie/no-retreat-no-surrender AFI: 57425 TMDB.org: 12721 Modifica el valor a Wikidata

Sèrie: No Retreat, No Surrender (en) Tradueix
Sèrie: Karate Tiger (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
← cap valor i cap valor Modifica el valor a Wikidata

Ni retirada, ni rendició (Karaté Tiger, o No Retreat, No Surrender als Estats Units) és una pel·lícula estatunidenca dirigida per Corey Yuen el 1985. Ha estat doblada al català [4]

Repartiment[modifica]

Jason és un jove karateka que s'entrena en el dojo del seu pare, a Los Angeles. Un vespre, després del entrenament, el pare de Jason rep la visita d'uns mafiosos que volen apoderar-se de la seva sala. Com que refusa, el cap dels criminals demana al seu guardaespatlles, Yvan, que li trenqui la cama, deixant-lo discapacitat de per vida.

El pare de Jason decideix llavors portar la seva família a Seattle i obrir-hi un bar, abandonant definitivament el karate. Però Jason contínua entrenant-se, cosa que molesta el seu pare que, encoleritzat,  saqueja la sala de entrenament del seu fils. Desemparat, Jason demanda al seu ídol, Bruce Lee, que l'ajudi.

Poc després, durant la nit, el fantasma de Bruce Lee li ret visita i comença a l'entrenar al jeet kune do. A força de coratge i de voluntat, passa ràpidament de ser un practicant mig a un combatent fora de mida.

I aviat, tindrà l'ocasió de intentar venjar el seu pare quan Yvan, a petició del seu cap, ve a Seattle a desafiar els combatents dels dojos locals...[5]

Repartiment[modifica]

  • Kurt McKinney : Jason
  • Kim Tai Chung : el fantasma de Bruce Lee
  • Jean-Claude Van Damme : Ivan el Vermell
  • Kathie Sileno : Kelly Reilly
  • Kent Lipham : Scott
  • Ron Pohnel : Ian Reilly
  • Dale Jacoby : Dean Ramsay
  • Michele Krasnoo

Al voltant de la pel·lícula[modifica]

  • És la pel·lícula que ha donat a conèixer Jean-Claude Van Damme, amb una aparició d'a penes 10 minuts. Aconsegueix imposar un magnetisme implacable i fins i tot roba el protagonisme a Kurt McKinney.
  • Kim Tai Chung, que en aquesta pel·lícula fa el paper de Bruce Lee, era també un dels dobles d'aquest últim en El Joc de la mort.
  • Caldran  més d'una vintena d'anys perque la banda sonora de la versió mundial (Europa, Àsia, Austràlia, Nova Zelanda...) estigui disponible pel gran públic.[6]
  • El combat final entre Jean-Claude Van Damme i Kurt McKinney ha estat coreografiat per Corey Yuen que també ha realitzat les coreografies de pel·lícules amb Jet Li (Arma letal 4, Romeo ha de morir, The One) o Jason Statham (Transporter, Transporter 2, The Transporter 3).

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 1,6 «No Retreat, No Surrender». British Film Institute. Arxivat de l'original el 2 d’agost 2012. [Consulta: 10 octubre 2012].
  2. «Seasonal Film Co.». BFI Film & Television Database. Londres: British Film Institute. Arxivat de l'original el 31 de gener 2009. [Consulta: 26 febrer 2013].
  3. «NO RETREAT, NO SURRENDER (15) (CUT)». British Board of Film Classification, 24-07-1986. Arxivat de l'original el 27 de novembre 2015. [Consulta: 26 novembre 2015].
  4. esadir.cat. Ni retirada, ni rendició. esadir.cat. 
  5. The New York Times. No Retreat, No Surrender (en anglès). The New York Times. 
  6. «Veure la pàgina de Frank Harris.». Arxivat de l'original el 2016-08-21. [Consulta: 16 juny 2016].