Corey Yuen

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaCorey Yuen
Biografia
Naixement15 febrer 1951 Modifica el valor a Wikidata (73 anys)
Hong Kong (RP Xina) Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Lloc de treball República Popular de la Xina Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciódirector de cinema, guionista, coordinador de dobles, actor, realitzador Modifica el valor a Wikidata
Activitat1971 Modifica el valor a Wikidata –

IMDB: nm0477035 Allocine: 9079 Allmovie: p117728 TMDB.org: 35452 Modifica el valor a Wikidata

Corey Yuen (元奎, Yuán Kuí.; nascut Ying Gang-ming (殷元奎); 16 de desembre de 1951) és un director de cinema, productor de cinema i coreògraf d'acció de Hong Kong,[1] i antic actor.

Yuen era membre de l'Escola de l’Òpera de Pequín i una de les Set Petites Fortunes. Com a actor, Yuen és potser més conegut com a estudiant a la pel·lícula de comèdia de kung fu de 1979 Dance of the Drunk Mantis. Com a director d'acció, Yuen va guanyar fama al cinema estatunidenc començant amb la pel·lícula de 1998 Arma letal 4, seguida de la superproducció de 2000 X-Men i sis de les obres americanes de Jet Li: Romeo ha de morir, Kiss of the Dragon, L'únic , Néixer per morir, War i Els mercenaris.

Història i inicis de carrera[modifica]

Va ser un dels millors amics de Jackie Chan, Sammo Hung i Yuen Biao durant els seus dies a l’acadèmia dramàtica de l’Òpera de Pequín, i va prendre un nom artístic de Yuen Kwai. Van passar aquells dies entrenant amb un estil durament disciplinat sota la vigilància del mestre Yu Jim-yuen. Aniria a aparèixer com a figurant a pel·lícules d'acció de Hong Kong durant l'era del "chop socky" dels anys setanta.

A la dècada de 1970, Yuen va tenir tres pel·lícules de Hwang Jang Lee: Secret Rivals 2 (1977) com a secuaz de Silver Fox; The Invencible Armor (1977) com a assassí; i la pel·lícula Dance of the Drunk Mantis (1979).

A la dècada de 1980, Yuen va interpretar el líder deixeble del diable a la pel·lícula de 1983 Zu Els guerrers de la Muntanya Màgica, al costat de Sammo Hung, Yuen Biao i Mang Hoi. Yuen va interpretar a membre de l'equip SWAT a la pel·lícula de 1985 Primera missió, al costat de Sammo Hung i Jackie Chan. Yuen va interpretar Bad Egg a la pel·lícula de 1986 Righting Wrongs (que també va dirigir), juntament amb Yuen Biao, Melvin Wong, Cynthia Rothrock, Peter Cunningham i Siu-wong Fan. Yuen va interpretar a Judy Wu a la pel·lícula de 1987 Eastern Condors juntament amb Sammo Hung, Joyce Godenzi, Billy Chow, Yuen Biao, Siu-chung Mok , Yuen Woo-ping i Melvin Wong.

A la dècada de 1990, Yuen va interpretar Man in the Boat a la pel·lícula de 1990 Sheots Straight, (que també va dirigir) juntament amb Joyce Godenzi, Sammo Hung i Yuen Wah. Yuen va interpretar a Li Kwon Bon a la pel·lícula de 1993 Fong Sai-yuk II (que també va dirigir) al costat de Jet Li. Yuen va interpretar l'oncle Po a la pel·lícula Hero de 1997 (que no s'ha de confondre amb la pel·lícula de 2002 del mateix nom dirigida per Zhang Yimou i protagonitzada per Jet Li) al costat de Yuen Biao i Takeshi Kaneshiro.

A la dècada de 2010, Yuen va interpretar el general de Cao Cao a la pel·lícula del 2010 Just Another Pandora's Box al costat de Ronald Cheng, Yuen Biao, Kai-man Tin, Siu-wong Fan i Wu Jing.

Yuen és ara un dels principals directors d'acció que ha arribat tant a Hong Kong com als Estats Units. El juliol de 1981, Yuen va fer el seu debut com a director a Hong Kong a la pel·lícula de 1982 Ninja in the Dragon's Den, juntament amb Hiroyuki Sanada, Conan Lee i Hwang Jang Lee. El juny de 1985, Yuen va fer el seu debut com a director estatunidenc a la pel·lícula de 1986 Ni retirada, ni rendició, que va suposar el debut cinematogràfic de l'actor d'artista marcial belga Jean-Claude Van Damme. Ha treballat amb la majoria de les principals estrelles de Hong Kong en un moment o altre, i va començar la carrera de Michelle Yeoh i Cynthia Rothrock el 1985 amb Yes, Madam . El 1990 va dirigir la pel·lícula All for the Winner juntament amb Stephen Chow, seguida de la seva seqüela de 1991 Top Bet juntament amb Anita Mui. També ha dirigit Jackie Chan amb Sammo Hung a la pel·lícula de 1988 Dragons Forever, i va dirigir Anita Mui, Andy Lau i Aaron Kwok a Saviour of the Soul.

El 1993, va començar una aliança i una bona amistat amb l'actor Jet Li. Va dirigir diverses de les pel·lícules de Li, començant per Fong Sai-yuk i Fong Sai-yuk II i continuant fins a The Bodyguard from Beijing, The New Legend of Shaolin and My Father Is a Hero, i també va coreografiar dues pel·lícules de Jet Li: The New Legend of Shaolin i High Risk.

A la dècada de 2000, Yuen va dirigir la pel·lícula de 2006 DOA: Dead or Alive, basada en la sèrie de jocs de lluita Dead or Alive. La pel·lícula és protagonitzada per Holly Valance, Jaime Pressly, Devon Aoki, Sarah Carter i l'antic lluitador de la WCW, TNA i WWE Kevin Nash.

Obres posteriors i americanes[modifica]

Una vegada que Li va guanyar fama als cinemes americans a partir de la pel·lícula de 1998 Lethal Weapon 4, la direcció d'acció de Yuen també va rebre fama a Occident. Va treballar a la superproducció de l'any 2000 X-Men com a director d'acció, i també s'encarregaria de les arts marcials i de les seqüències d'acció en sis de les altres obres americanes de Jet Li: Romeo ha de morir, Kiss of the Dragon, L'únic, Néixer per morir, War, i Els mercenaris.

També va dirigir parcialment The Transporter i El control de la venjança, estrenada el 2002. No va tornar a dirigir la seqüela Transporter 2, estrenada el 2005. No obstant això, el seu equip de dobles i artistes marcials apareixen a la pel·lícula, i Yuen va ser el coreògraf de lluita i el director de la segona unitat.

Filmografia[modifica]

Pel·lícules[modifica]

Aquesta és una llista parcial de pel·lícules.[2]

Director[modifica]

Any Títol Notes
International Philippines
1982 Ninja in the Dragon's Den
1985 Yes, Madam The Super Cops a.k.a. Police Assassins i In the Line of Duty 2
1986 Ni retirada, ni rendició
Righting Wrongs Fight to Win II a.k.a. Above the Law
1987 Ni retirada, ni rendició 2 Raging Thunder a.k.a. Ni retirada, ni rendició II: Raging Thunder
1988 In the Blood
Dragons Forever Super Dragon
1990 She Shoots Straight
All for the Winner
1991 Top Bet
Saviour of the Soul The Good and the Bad
1992 Ghost Punting
Saviour of the Soul II
Fist of Fury 1991 II
1993 Women on the Run
Fong Sai-yuk The Prodigal Fighter a.k.a. The Legend of Fong Sai Yuk and The Legend
Fong Sai-yuk II a.k.a. The Legend of Fong Sai Yuk II and The Legend 2
1994 The Bodyguard from Beijing a.k.a. The Defender
1995 My Father Is a Hero a.k.a. The Enforcer and Jet Li's The Enforcer
1997 Mah-jong Dragon
Hero
97 Legendary La Rose Noire
1998 Enter the Eagles
2001 The Avenging Fist
2002 El control de la venjança
The Transporter
2004 The Twins Effect II
2006 DOA: Dead or Alive

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]