Nihilisme

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

El nihilisme (del llatí nihil, 'no-res') és una doctrina filosòfica que nega radicalment la possibilitat del coneixement. Nietzsche ho definia com la «desvalorització dels valors suprems».[1] Per altra part, es consideren nihilistes aquelles persones que no donen crèdit a cap valor absolut i que, a la vegada, donen un sentit pràctic al nihilisme per tal de destruir els antics valors i així construir-ne de nous. Els nihilistes poden creure aquestes tres coses:

  • Que no existeix cap finalitat o propòsit superior. Només hi ha el no-res.
  • Que la realitat que experimentem els humans no existeix tal com la veiem.
  • Que la realitat no es pot conèixer; per tant, intentar entendre-la seria inútil en la pràctica i sense cap sentit teòric.

Tot i això, aquestes definicions de nihilisme són de la primera fase d'aquest, en la qual res no té valor. Seguidament a l'actuació tant a nivell individual com en l'àmbit social del nihilisme, el podem trobar com un mètode per arribar a un fi, és a dir, podem trobar persones que no creuen en l'existència real dels valors, però sí que creuen en la seva utilitat.

Per altra part, podem dividir els nihilistes en dos grups: els nihilistes socials, que fan servir el nihilisme com un mètode pràctic per a destruir la societat i crear-ne així una de nova (comunistes i sobretot anarquistes, encara que podem trobar pinzellades de nihilisme fins i tot en el nacionalsocialisme), i els nihilistes individualistes, el màxim representant dels quals és Nietzsche, amb tendència a creure que s'ha d'aniquilar del tot l'antiga moral (són amoralistes en el sentit de la moral establerta) per, així, aconseguir una nova ètica que no refuti l'essència de la vida.

Variants del nihilisme[modifica]

El nihilisme té moltes definicions, i es fa servir tant per a descriure posicions filosòfiques que són possiblement independents.

Nihilisme metafísic[modifica]

Nihilisme metafísic és la teoria filosòfica que afirma que no pot haver-hi cap objecte en absolut, és a dir, que hi ha un món possible en què no hi ha cap objecte en absolut, o almenys que no podria haver objectes concrets en absolut, de manera que, fins i tot, si tots els mons possibles contenen alguns objectes, n'hi ha almenys un que conté només objectes abstractes.

Una forma extrema del nihilisme metafísic es defineix comunament com la creença que no hi ha res com un component corresponsal del món acte eficient " Una manera d'interpretar aquesta declaració seria: És impossible de distingir l'existència de la no existència, ja que no hi ha característiques objectives, i per tant una realitat, que un Estat pot posseir per discernir entre els dos. Si un no pot discernir l'existència de la negació, llavors el concepte de l'existència no té sentit, o en altres paraules, no 'existeix' d'una manera significativa. "Significat" en aquest sentit es fa servir per argumentar que com l'existència no té major estat de la realitat, que és sens dubte la qualitat necessària i definitòria, l'existència mateixa no significa res. podria argumentar que aquesta creença, una vegada combinada amb el nihilisme epistemològic, el deixa a un amb un nihilisme que tot ho abasta en què res es pot dir que és real o veritable en què no hi hagi aquests valors Una situació similar es pot trobar al solipsisme. Tanmateix, en aquest punt de vista solipsista afirma que el nihilista pot negar el jo. Ambdues posicions són formes d'anti-realisme.

Nihilisme epistemològic[modifica]

El nihilisme d'una manera epistemològica pot ser vist com una forma extrema d'escepticisme en què se li nega tot coneixement.

Nihilisme mereològic[modifica]

El Nihilisme mereològic (també anomenat nihilisme compositiu) és la posició que defensa que no hi ha objectes amb parts pròpies (no només els objectes en l'espai, sinó també els objectes existents en el temps no tenen parts temporals), i només hi ha blocs de construcció bàsics sense parts. Així, el món que veiem i experimentem ple d'objectes amb parts és un producte de mala percepció humana (és a dir, si poguéssim veure clarament, no percebríem objectes compositius).

Aquesta interpretació de l'existència s'ha de basar en la resolució. La resolució amb la qual els éssers humans poden veure i percebre les "parts indegudes" del món no és una dada objectiva de la realitat, sinó que és una característica implícita que només pot ser qualitativament explorat i expressat. Per tant no hi ha manera discutible suposar o mesurar la validesa del nihilisme mereològica. Exemple: Una formiga es pot perdre en un objecte cilíndric gran. A causa que la circumferència del cable és tan gran, la formiga se sent com si efectivament el cable no tingués curvatura. Per tant, la resolució amb què la formiga veu el món existeix "dins" és un factor molt important en la determinació de com la formiga experimenta aquest sensació "al món". Nosaltres, els humans crèiem que el món era probablement pla.

Nihilisme existencial[modifica]

Nihilisme existencial és la creença que la vida no té significat o valor intrínsec. Pel que fa a l'univers, postula nihilisme existencial que un sol ésser humà o tota l'espècie humana és insignificant, sense propòsit i poc probable que canviï en la totalitat de l'existència. El sentit de la vida es va explorar gran part en l'escola filosòfica de l'existencialisme.

Nihilisme moral[modifica]

El nihilisme moral o ètic, és la vista meta-ètica que la moral no existeix com quelcom inherent a la realitat objectiva, de manera que cap acció és necessàriament preferible a qualsevol altra. Per exemple, un nihilista moral diria que matar algú, per qualsevol raó, no és intrínsecament bo o dolent. Altres nihilistes no poden argumentar que no hi ha moralitat en absolut, sinó que, si existeix, és una construcció humana i, per tant artificial, en el qual tots i cada significat és relatiu per als diferents resultats possibles; que matar no és intrínsecament dolent, independentment de les nostres creences morals, perquè la moral es construeix en una dicotomia rudimentària. El que es diu que és una cosa dolenta se li dona una ponderació negativa més gran que el que es diu bo: com a resultat, causant la mort de l'individu era dolent perquè no va deixar que l'individu viu, que va ser donat arbitràriament una ponderació positiva. D'aquesta manera, un nihilista moral creu que tots els reclams morals són falses. Una perspectiva acadèmica alternativa és que el nihilisme moral és una moral en si mateix. Cooper escriu: "En el seu sentit més ampli de la paraula" moralitat ", el nihilisme moral és la moral."

Nihilisme polític[modifica]

Vegeu els articles: nihilisme polític, moviment nihilista.

El nihilisme polític és una branca del nihilisme que segueix el rebuig de les afirmacions no racionalitzades o no provada la característica de nihilista, en aquest cas la necessitat de les estructures socials i polítics més fonamentals, com ara el govern, la família, i el dret. El moviment nihilista de Rússia del segle xix defensava una doctrina similar. Nihilisme polític és molt diferent d'altres formes de nihilisme, i en general es considera més com una forma d'utilitarisme. Un influent anàlisi del nihilisme polític és presentat per Leo Strauss.

Història[modifica]

Segle xix[modifica]

El terme nihilisme es va utilitzar per primera vegada per Friedrich Heinrich Jacobi (1743-1819). Jacobi va usar el terme per caracteritzar el racionalisme i en la filosofia "crítica" de tot Immanuel Kant per tal de dur a terme una reductio ad absurdum segons el qual tot el racionalisme (la filosofia com a crítica) es redueix a nihilisme, i per tant ha de ser evitat i reemplaçat amb un retorn a algun tipus de fe i la revelació. Bret W.

Kierkegaard[modifica]

Søren Kierkegaard (1813-1855) va postular una primera forma de nihilisme, al qual es va referir com anivellament. Va veure l'anivellament com el procés de supressió de la individualitat a un punt en què la singularitat de l'individu esdevé inexistent i gens significatiu en la seva existència pot afirmar:

Anivellació en el seu màxim és com el silenci de la mort, on es poden escoltar els batecs propi, una quietud com la mort, en què res no pot penetrar, en què tot s'enfonsa, impotent. Una persona pot encapçalar una rebel·lió, però una persona no pot dirigir aquest procés d'anivellament, perquè ho faria un líder i s'evitaria que se li fan. Cada individu pot en el seu petit cercle de participar en aquest anivellament, però és un procés abstracte, i l'anivellament és l'abstracció individualitat conquistador.

—Søren Kierkegaard, The Present Age

Kierkegaard, defensor de la filosofia de la vida, en general argumenta en contra d'anivellament i la seva conseqüència nihilista, encara que creia que seria veritablement educativa per viure en l'era d'anivellament perquè la gent es veurà obligada a enfrontar el judici d'anivellament sol. George Cotkin afirma que Kierkegaard estava en contra de «la normalització i anivellament de la fe, tant espiritual com polític, al segle xix i tendències oposades en la cultura de masses per reduir l'individu a un sistema de xifrat de la conformitat i el respecte a l'opinió dominant».[cal citació] En el seu dia, les revistes (com la revista danesa Corsaren) i el cristianisme corrupte eren instruments d'anivellament i van contribuir l'era apàtica reflexiva del segle xix a Europa. Kierkegaard argumenta que els individus que poden superar el procés d'anivellament són més forts per a ell i que representa un pas en la direcció correcta cap al «ser un veritable ésser».[Cal aclariment] Com hem de superar anivellament, Hubert Dreyfus i Jane Rubin argumenten que l'interès de Kierkegaard, «en una època cada vegada més nihilista, està en com podem recuperar el sentit que les nostres vides tenen sentit».

El significat de Kierkegaard de nihilisme es diferencia de la definició moderna en el sentit que, per Kierkegaard, l'anivellació va portar a una vida mancada significat, propòsit o valor, mentre que la interpretació moderna de dipòsits nihilisme que mai hi va haver cap significat, propòsit o valor, per començar.

Nietzsche[modifica]

El nihilisme és sovint associat amb el filòsof alemany Friedrich Nietzsche, que en proporciona un diagnòstic detallat com un fenomen generalitzat de la cultura occidental. Encara que la idea apareix amb freqüència en l'obra de Nietzsche, es fa servir el terme en una varietat de maneres, amb diferents significats i connotacions, totes negatives. Karen Carr descriu la caracterització del nihilisme de Nietzsche «com una condició de tensió, com una desproporció entre el que volem valor (o necessitat) i com el món sembla funcionar». Quan ens adonem que el món no posseeix qualsevol valor objectiu o significat que desitgem que tingui o fa temps que hem cregut que tingui, ens trobem en una crisi. Nietzsche afirma que amb el declivi de la cristiandat i l'augment de la decadència fisiològica el nihilisme és, de fet, característic de l'era moderna, encara que se suposa que l'augment de nihilisme és encara incomplet i que encara no ha estat superat. Encara que el problema del nihilisme és especialment explícit en els quaderns de Nietzsche (publicats pòstumament per la seva germana), s'esmenta diverses vegades en les seves obres publicades, i està estretament relacionat amb molts dels problemes esmentats allà.

Nietzsche caracteritza el nihilisme com buidar el món i l'existència humana, especialment de significat, propòsit, veritat comprensible o valor essencial. Aquesta observació es deriva en part del perspectivisme de Nietzsche, o la idea que el coneixement és sempre per algú d'alguna cosa: sempre està limitat per la perspectiva, i mai és simple fet. Més aviat, hi ha interpretacions a través del qual entenem el món i li donen sentit. La interpretació és una cosa que no podem anar sense, de fet, és una cosa que necessitem. Una manera d'interpretar el món és a través de la moral, com una de les maneres fonamentals en què les persones donen sentit al món, sobretot pel que fa als seus propis pensaments i accions. Nietzsche distingeix una moral que és fort o saludable, el que significa que la persona en qüestió és conscient que es construeix a si mateix, de dèbil moral, on es projecta la interpretació a una cosa externa. Malgrat la seva força, la moral ens presenta el significat, si això és creat o "implanta", que ens ajuda a través de la vida.

Nietzsche parla de cristianisme, un dels principals temes de la seva obra, per fi, en el context del problema del nihilisme en els seus quaderns, en un capítol titulat "El nihilisme europeu». Aquí s'afirma que la doctrina moral cristiana ofereix a les persones amb valor intrínsec, la creença en Déu (que justifica el mal al món) i una base de coneixement objectiu. En aquest sentit, en la construcció d'un món en el qual és possible el coneixement objectiu, el cristianisme és un antídot contra una forma primitiva del nihilisme, en contra de la desesperació de la manca de sentit. No obstant això, és precisament l'element de la veracitat de la doctrina cristiana, que és la seva perdició: en el seu impuls cap a la veritat, el cristianisme finalment troba a si mateixa com una construcció, el que condueix a la seva pròpia dissolució. Per tant, és que Nietzsche afirma que hem superat el cristianisme "no perquè vivim molt lluny d'ella, més aviat perquè vivíem molt a prop." Com a tal, l'autodissolució del cristianisme constitueix una forma més de nihilisme. Perquè el cristianisme era una interpretació que postula a si mateix com la interpretació, Nietzsche afirma que aquesta dissolució condueix enllà de l'escepticisme a la desconfiança de tot significat.

Stanley Rosen identifica el concepte de nihilisme de Nietzsche amb una situació de manca de sentit, en què "tot està permès". Segons ell, la pèrdua de valors metafísics més elevats que existien en contrast amb la realitat de base del món o simplement idees humanes donen lloc a la idea que totes les idees humanes, per tant, no té valor. La incapacitat per al cristianisme per servir com a font de valorar el món es reflecteix en el famós aforisme del boig a La gaia ciència de Nietzsche. La mort de Déu, en particular, la declaració que "el matem", és similar a l'autodissolució de la doctrina cristiana: a causa dels avenços de les ciències, que per a Nietzsche mostren que l'home és el producte de l'evolució, que la terra té hi ha un lloc especial entre les estrelles i que la història no és progressiva, la idea cristiana de Déu ja no pot servir de base a una moral.

La relació de Nietzsche amb el problema del nihilisme és complexa. Es tracta del problema del nihilisme tan profundament personal, afirmant que aquesta situació del món modern és un problema que ha "pres consciència" en ell. A més, emfatitza tant el perill del nihilisme i les possibilitats que ofereix, com es veu en la seva declaració que "Lloo, no em retrec, arribada [del nihilisme]. Crec que és una de les majors crisis, un moment d'allò més profund autoreflexió de la humanitat. Si l'home es recupera d'ell, si ell es converteix en mestre d'aquesta crisi, és una qüestió de la seva força! "

Afirma que hi ha almenys la possibilitat d'un altre tipus de nihilista en el deixant del cristianisme d'autodissolució, un que no s'atura després de la destrucció de tot valor i significat i sucumbir a la següent res. Aquesta alternativa, el nihilisme "actiu" a l'altra banda destrueix per anivellar el terreny per a la construcció d'alguna cosa nova. Aquesta forma de nihilisme es caracteritza per Nietzsche com "un signe de fortalesa", una destrucció deliberada dels vells valors de creu i ratlla i es va estirar les pròpies creences i interpretacions, en contra del nihilisme passiu que es resigna amb la descomposició de la vells valors. Aquesta destrucció voluntària dels valors i la superació de la condició del nihilisme per la construcció d'un nou significat, aquest nihilisme actiu, podria estar relacionat amb el que Nietzsche anomena en un altre lloc un "esperit lliure" o el Übermensch d'Així va parlar Zaratustra i l'Anticrist.

Interpretació heideggeriana de Nietzsche[modifica]

Heidegger tracta d'incorporar el pensament de Nietzsche en el seu propi sistema filosòfic de l'ésser, temps i de l'home, a l'argot heideggerià anomenat Dasein. En el seu nihilisme, segons les determinacions de la història de l'ésser (1944 a 1946), el nazi Heidegger tracta d'entendre el nihilisme de Nietzsche com un intent d'aconseguir una victòria a través d'una nova valuació dels valors més alts.[Cal aclariment] El principi d'aquesta nova avaluació és, segons Nietzsche, la voluntat de poder. La voluntat de poder és també el principi de tots els principis de valoració de valors.[Cal aclariment]Una de les principals crítiques de Heidegger sobre la filosofia és que la filosofia, la metafísica i, més concretament, s'ha oblidat de discriminar entre la recerca de la noció d'un «sent» (Seiende) i Ser (Sein).[Cal aclariment] Segons Heidegger, la història del pensament occidental pot ser vista com la història de la metafísica. I pel fet que la metafísica ha oblidat de preguntar sobre la noció de l'ésser (el que Heidegger anomena Seinsvergessenheit), és una història sobre la destrucció de l'ésser.[Cal aclariment] És per això que Heidegger anomena metafísica nihilista.[Cal aclariment] Això fa que la metafísica de Nietzsche no és una victòria sobre el nihilisme, sinó una perfecció d'aquest.[Cal aclariment]

Heidegger, en la seva interpretació de Nietzsche, s'inspiraria d'Ernst Jünger. Moltes referències a Jünger es poden trobar a les conferències de Heidegger sobre Nietzsche. Per exemple, a una carta al rector de la Universitat de Friburg de 4 de novembre de 1945, Heidegger, inspirat per Jünger, tracta d'explicar el concepte de "Déu ha mort", com la "realitat de la voluntat de poder."

Una sèrie d'importants pensadors postmoderns van ser influïts per la interpretació heideggeriana de Nietzsche. Durant la dècada de 1960, un nietzscheà "renaixement" va començar, que va culminar en l'obra de Mazzino Montinari i Giorgio Colli. Van començar a treballar en una nova i completa edició de les obres completes de Nietzsche. Igual que altres filòsofs francesos i italians contemporanis, Vattimo no vol dependre de Heidegger per a la comprensió de Nietzsche.

Postmodernisme francès[modifica]

Postmodern i postestructuralista pensava qüestionar els motius pels quals les cultures occidentals han basat les seves "veritats": el coneixement absolut i significat, una "descentralització" de l'autoria, l'acumulació de coneixement positiu, el progrés històric, i certs ideals i les pràctiques de l'humanisme i de la Il·lustració.

Deconstruccionistes com Jacques Derrida argumenten que aquest enfocament i no allibera els textos, les persones o les organitzacions a partir d'una veritat restrictiva, i que la desconstrucció obre la possibilitat d'altres formes de ser. Gayatri Chakravorty Spivak, per exemple, utilitza la desconstrucció per crear una ètica de l'obertura dels estudiosos occidentals a la veu del subaltern i filosofies fora del cànon de textos occidentals. El mateix Derrida va construir una filosofia basada en la «responsabilitat de l'altra». No nega pas la veritat, sinó nega la nostra capacitat de conèixer la veritat (que fa un reclam epistemològica respecte a l'afirmació ontològica del nihilisme).

Lyotard sosté que, en comptes de dependre d'una veritat o un mètode objectiu per demostrar les seves afirmacions, els filòsofs legitimen la seva veritat amb referència a una història sobre el món que és inseparable de l'edat i el sistema de les històries pertanyen, esmentat per Lyotard com a meta-anarratives. A continuació passa a definir la condició postmoderna com una que es caracteritza per un rebuig tant d'aquests meta-narratives i del procés de legitimació dels meta-relats. "En lloc dels metarelats que hem creat nous jocs de llenguatge per legitimar les nostres afirmacions que es basen en les relacions canviants i mutables veritats, cap de les quals té el privilegi sobre l'altre per parlar amb la veritat última." Aquest concepte la inestabilitat de veritat i el significat porta a la direcció del nihilisme, encara que Lyotard no arriba a adoptar aquesta última.

Teòric postmodern Jean Baudrillard va escriure breument del nihilisme des del punt de vista postmodern en Simulacres i simulació. Va principalment a temes d'interpretacions del món real a través de les simulacions dels quals el món real està compost. Els usos de significat va ser un tema important en la discussió del nihilisme de Baudrillard:

L'apocalipsi està acabat, avui dia és la precessió del neutre, de les formes de la neutralitat i d'indiferència ... tot el que queda, és la fascinació per les formes desèrtiques i indiferent, per al funcionament del sistema que ens aniquila. Ara, la fascinació (en contrast amb la seducció, que es va adjuntar a les aparences, i la raó dialèctica, que s'adjunta al significat) és una passió nihilista per excel·lència, és la passió pròpia de la modalitat de la desaparició. Estem fascinats per totes les formes de desaparició, de la nostra desaparició. Melancòlic i fascinat, tal és la nostra situació general en una era de transparència involuntària.

Referències[modifica]

Bibliografia[modifica]

  • Jean Baudrillard, Simulacres i simulació, "El nihilisme", trad. 1995