Notitia Dignitatum

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

La Notitia Dignitatum és un document de l'Imperi Romà procedent de la cancelleria reial que dóna detalls de l'administració de l'Imperi, tant de la cort com a nivell provincial. Està datat cap a l'any 400. A vegades es cita com a «Notícia de l'imperi», «Notícies de dignitats», «Descripció de càrrecs», «Notícies imperials» o similars.

El nom Notitia Dignitatum deriva de les primeres paraules descriptives als manuscrits: Notitia dignitatum omnium tam civilium quam militarium utriusque imperii occidentis orientisque. hoc documentum rationem reddit de structura et administratione imperii Romani aetate Theodosiana. ultima redactio notitiae dignitatum a primis decenniis saeculi quinti provenit («Llista dels oficials, civils i militars, dels dos imperis, occidental i oriental. Aquest document presenta l'estructura i l'administració de l'imperi Romà durant el temps de Teodosi. La darrera edició de la Notitia Dignitatum és de la primera dècada sel segle cinquè»).

Hi ha còpies dels segles XIV i XV i una còpia a color del 1542 i deriven d'anteriors manuscrits perduts dels quals un era del segle IX. Els càrrecs que esmenta són les dignitats o càrrecs més importants de l'Imperi, amb la seva funció i localització, organitzats en:

  • Oficials de la cort
  • Vicaris i governadors provincials
  • Comandants militars (magistri militum, comites rei militaris i duces)

Vegeu també[modifica | modifica el codi]