Vés al contingut

Notitia Dignitatum

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula documentNotitia Dignitatum
Tipusllenguatge administratiu i obra escrita Modifica el valor a Wikidata
Llengua originalllatí Modifica el valor a Wikidata
Autorvalor desconegut Modifica el valor a Wikidata

La Notitia Dignitatum és un document de l'Imperi Romà procedent de la Cancelleria Reial que dona detalls de l'administració de l'Imperi, tant de la cort com a nivell provincial. Està datat cap a l'any 400. A vegades se cita com a «Notícia de l'imperi», «Notícies de dignitats», «Descripció de càrrecs», «Notícies imperials» o similars.

El nom, Notitia Dignitatum, deriva de les primeres paraules descriptives als manuscrits: Notitia dignitatum omnium tam civilium quam militarium utriusque imperii occidentis orientisque. hoc documentum rationem reddit de structura et administratione imperii Romani aetate Theodosiana. ultima redactio notitiae dignitatum a primis decenniis saeculi quinti provenit («Llista dels oficials, civils i militars, dels dos imperis, occidental i oriental. Aquest document presenta l'estructura i l'administració de l'Imperi romà durant el temps de Teodosi. La darrera edició de la Notitia Dignitatum és de la primera dècada del segle cinquè»).

N'hi ha còpies dels segles xiv i xv i una còpia en color del 1542, i deriven d'anteriors manuscrits perduts, un dels quals era del segle ix. Els càrrecs que esmenta són les dignitats o els càrrecs més importants de l'Imperi, amb la seva funció i localització, organitzats en:

  • Oficials de la cort.
  • Vicaris i governadors provincials.
  • Comandants militars (magistri militum, comites rei militaris i duces).[1]

Referències

[modifica]
  1. Kajdan, A.P. (ed.). The Oxford Dictionary of Byzantium. Oxford: Oxford University Press, 1991, p. 1496. ISBN 9780195046526. 

Vegeu també

[modifica]

Enllaços externs

[modifica]