OGame

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de videojocOGame
OGame logo.png
Versions
4.1.0
Publicació2002
GènereMMO en temps real per text
Característiques tècniques
MotorPHP
Modesmultijugador Modifica el valor a Wikidata
PlataformaOrdinador, mòbil, Playstation 3, PSP, Nintendo Wii
FormatNavegador d'Internet
Requisits del sistemaExplorador web, Internet
Dispositiu d'entradaTeclat, ratolí
Llenguatge de programacióPHP Modifica el valor a Wikidata
Equip
DesenvolupadorGameforge AG
Més informació
Lloc webtw.ogame.gameforge.com, de.ogame.gameforge.com, jp.ogame.gameforge.com, us.ogame.gameforge.com, en.ogame.gameforge.com i ar.ogame.gameforge.com Modifica el valor a Wikidata

OGame és un joc en línia fet en el llenguatge de programació PHP desenvolupat per l'empresa alemanya Gameforge. OGame es juga per internet sense necessitat de CD ni DVD. Hi ha versions en anglès, castellà, francès, italià, alemany, xinès, danès… Tracta sobre ser un emperador intergalàctic, començant per crear el teu propi planeta i millorant-lo progressivament: creant defenses, millorant tecnologies, fabricant naus espacials, etcètera. Es pot tenir un llistat de companys dels quals sí que pots saber si estan connectats. També es pot colonitzar altres planetes, atacar altres planetes d'altres jugadors o bé comerciar entre els jugadors. A més a més, es poden formar d'aliances, que poden declarar guerres, pactes de no-agressió (PNA), pactes de lliure comerç (PLC), pactes d'ajuda mútua (PAM)...

El joc[modifica]

OGame és un joc multijugador persistent basat en temps real. Encara que no té un objectiu clarament definit, en general es considera que l'objectiu és ser el jugador amb major puntuació (per cada mil unitats de recursos invertits en un edifici, investigació, flota o estructura de defensa, s'obté un punt. Si tal objecte és destruït, els punts es perden.

El joc proporciona diverses maneres d'obtenir aquests recursos i una gran varietat d'elements en els quals es poden invertir. En general els recursos s'obtenen mitjançant les mines o bé mitjançant atacs a altres jugadors.

El jugador comença amb un planeta apte per a la construcció en què podrà edificar una sèrie d'edificis, cadascun amb una funció i utilitat diferent. Cada edifici ocuparà un camp al planeta. Com es veurà més endavant, altres planetes colonitzats pel jugador podran ser més grans o més petits (tenir quantitat de camps major o menor), depenent de certs factors. Els edificis construïts permetran desenvolupar tecnologia a través de la investigació, i com a resultat es podran fabricar diferents tipus de naus, diferents tipus de defenses, o nous edificis.

En total, es poden controlar un total de nou planetes: el planeta principal i vuit colònies. Tot i això també es poden tenir llunes (una per cada planeta com a màxim). Les llunes s'aconsegueixen com a conseqüència dels enderrocs produïts per les naus destruïdes en lluites on s'han produït un nombre important de baixes per part de les naus (les defenses destruïdes no produeixen enderrocs) però no sempre es crea una lluna: depèn totalment de la sort. Una lluna és semblant a un planeta amb la diferència que no es poden produir recursos i hi ha tres construccions exclusives: base llunar, sensor phalanx i salt quàntic.

Hi ha quatre tipus de recursos que s'exploten al llarg del joc, que són el metall, el cristall, el deuteri i l'energia. L'energia pot ser obtinguda en construir una planta d'energia, que alimentarà la mina de metall, la mina de cristall i el sintetitzador de deuteri. En avançar a Ogame, el jugador podrà colonitzar nous planetes, unir-se o fundar aliances, atacar a altres jugadors o defensar-se d'ells. El joc transcorre en temps real, dia i nit, i hi ha jugadors de diverses parts del món.

Per començar a jugar a l'OGame només cal registrar-se, de manera gratuïta. Però també hi ha maneres de pagar que ofereixen al jugador comoditats (Comandants OGame) i ofereixen avantatges en el joc en comparació a la manera gratuïta, són anomenats Oficials. L'oficial geòleg augmenta un 10% la producció de les mines, l'oficial tecnòcrata redueix un 25% el temps que triguen les investigacions i la millora del nivell d'espionatge, l'oficial enginyer augmenta la producció d'energia en un 10% i augmenta un 85% la tasca de reparació de defenses, i l'oficial almirall de flota dóna la possibilitat de controlar dues flotes addicionales. La implementació dels oficials va desmotivar els usuaris, encara que l'empresa afirma que, pel motiu de posar oficials, han vingut més usuaris, i no només això, és un joc molt popular i addictiu. De totes maneres, últimament[Quan?] el nombre de jugadors ha disminuït considerablement, donant-se els cas de molts universos, on en els seus millors temps hi havia 11000 jugadors, passin ara amb 500, la meitat dels quals de vacances o inactius.

El motiu principalment de decadència és la constant modificació de les normes de joc, que fa que estratègies vàlides es tornin obsoletes, això és un greu problema si s'ha plantegat una estratègia a diversos anys (recordem que el joc, en teoria, no s'acaba mai).

Eines i complements[modifica]

Al voltant del joc els jugadors han creat un seguit d'eines que els faciliten certs aspectes del joc, tals com la cerca de jugadors a les galàxies, visió de la galàxia millorada, automatitzar la selecció de missions… La majoria d'eines es troben lliurement disponibles a la xarxa, no obstant això, només aquelles eines que siguin aprovades per l'administració del joc són considerades legals. Moltes d'aquestes eines fa temps que no s'actualitzen i algunes ja no estan funcionals, clar indicador del tomb a la baixa que ha pres el joc.

Barres d'eines basades en marcs[modifica]

El funcionament d'aquestes barres d'eines es fonamenta a crear marcs (frames), en què es col·loquen enllaços altres eines externes d'OGame.

Calculadores multifunció[modifica]

La funció principal d'aquestes calculadores és facilitar al jugador els càlculs relacionats amb despeses, recursos (en el mateix planeta i en planetes enemics) i temps, amb la finalitat de trobar les accions òptimes per als objectius del jugador, i començar a reunir recursos d'una vegada.

  • CalculoGametro (per a Windows, diverses pestanyes i múltiples càlculs)

Simuladors de batalla[modifica]

Els simuladors de batalles són programes que estimen el resultat esperat d'una batalla a partir d'un cert nombre de simulacions. Els simuladors utilitzen el mateix algorisme de batalla que l'Ogame. Els resultats solen ser molt precisos, si no és que a vegades intervenen naus amb l'habilitat de disparar més d'una vegada per ronda durant la batalla (especialment amb Estel de la Mort).

Compactadors d'informes[modifica]

Aquests compactadors d'informes permeten resumir el text dels informes de batalla i d'espionatge, amb la finalitat que puguin ser llegits amb major claredat, o publicats en fòrums.

Balanç de batalles[modifica]

Un balanç de batalles serveix per a tenir una visió global dels resultats (recursos obtinguts, naus perdudes, naus destruïdes, etc.) dels atacs. És especialment útil quan s'està en guerra amb una aliança i es vol donar a conèixer quant de mal s'ha causat i quants recursos s'han robat als membres d'una aliança enemiga. Aquestes eines faciliten la creació de balanços dels guanys i pèrdues de les batalles, a més d'oferir la possibilitat de compactar els informes per a publicar-los en fòrums (phpbb, smf o text pla).

Processadors d'informació[modifica]

Aquestes eines permeten als jugadors guardar la informació del joc (posicions dels planetes, quantitat de recursos en un planeta enemic, evolució de la puntuació, etc.) en una base de dades de tal manera que sigui possible consultar-la posteriorment. Alguns d'aquests programes estan orientats a l'ús individual (com ORP), mentre que d'altres estan orientats a ser utilitzats per aliances (com és el cas de Milos).

  • ORP (per a Windows, la seva pàgina en sourceforge permet baixar-se el codi i col·laborar en el seu desenvolupament.)
  • Milos En línia, la seva pàgina en sourceforge permet baixar-se el codi i col·laborar en el seu desenvolupament.
  • GalaxieTool Requereix instal·lació en un servidor propi.

FoxGame[modifica]

FoxGame és una extensió per al navegador Mozilla Firefox dissenyada per a ajudar al jugador d'OGame en el dia a dia, mostrant informació que és complicada de calcular, ajudant a planificar atacs i fleet savings o ressaltant la informació que pot resultar útil. L'extensió és Open Source i tot el codi font va inclòs dintre del fitxer de l'extensió o pot ser descarregat de la web. La versió actual és la 1.4.10, del 13 de febrer de 2007. FoxGame recull tota la informació de cada pàgina web de l'OGame la processa i modifica de manera que es mostri més informació o la informació que nosaltres vulguem que només aparegui (exemple: pot ometre algunes imatges per a evitar que s'alenteixi la pàgina web), no fa cridades a cap web externa ni sobrecarrega el servidor solament modifica la pàgina abans que la mostri el navegador. És l'aplicació més usada pels usuaris de l'OGame Hispà, a més d'estar aprovada per l'administració del joc.

Miscel·lània[modifica]


Programes il·legals[modifica]

Les extensions i aplicacions orientades a OGame són il·legals fins que tinguin l'aprovació de l'administració del joc. Hi ha alguns criteris objectius que permeten determinar la legalitat de les aplicacions, però bàsicament tota aplicació o script és il·legal fins que obtingui l'aprovació. En general, són il·legals aquells que llevin la publicitat, modifiquin el menú principal del joc o automatitzen algun procés (robots per a jugar sense estar present), per citar alguns exemples.

OGame era una recopilació de scripts per a Greasemonkey, molts d'ells legals, que va ser declarada il·legal al desembre de 2006 pel coordinador del país de Gameforge.

Algunes aplicacions il·legals en l'OGame Hispà poden no ser-ho en altres servidors.

Fòrums[modifica]

Gran part de l'activitat de OGame es realitza als fòrums proporcionats per Gameforge, on es negociacien declaracions de guerra, o es comenten simplement batalles i es parla de la vida en general. Hi ha un fòrum per cada idioma. A més d'aquests fòrums, moltes aliances tenen fòrum propi.

Enllaços externs[modifica]

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]