Observatori dels Drets de la Infància

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula d'organitzacióObservatori dels Drets de la Infància
Modifica les dades a Wikidata

L'Observatori dels Drets de la infància de la Generalitat de Catalunya es crea pel Decret 129/2006 de 9 de maig.[1]

És un òrgan col·legiat, assessor i consultiu de la Generalitat en matèria dels drets de la infància en Catalunya, en el que participen entitats públiques, privades i experts en l'àmbit de la infància i l'adolescència, i es defineix com a instrument específic per a contribuir de manera eficaç a la divulgació, foment, respecte i garantia dels drets de la infància adolescència.[cal citació]

Té com a marc de referència la legislació catalana, estatal i internacional en matèria de drets de la infància i les polítiques d'infància i adolescència que les desenvolupen.[cal citació]

L'Observatori dels Drets de la Infància es va constituir el 25 de juliol de 2007, amb tres eixos bàsics com a punt de partida:

  • L'anàlisi de la realitat de la infància i adolescència en Cataluña com a punt de partida de la revisió i/o promoció de les noves polítiques públiques de infància.
  • L'anàlisi dels processos de protecció com a base de la Redefinició dinàmica de la xarxa actual.
  • El seguiment de la Convenció dels Drets de la Infància a Catalunya.[cal citació]

Va ser la Secretaria de la Família qui va promoure a través del Decret 369/2000, de 21 de novembre,[2] de creació l'Observatori de la Infància i Adolescència. Neix així el primer Observatori d'infància autonòmic de l'estat espanyol.

A nivell estatal, quan el Comitè dels Drets del Nen [3] respon a la lectura del II Informe d'Espanya realitzat al juny de 2002 sobre l'aplicació de la Convenció amb una forta preocupació per l'absència d'una política general sobre la infància i adolescència al país, el govern espanyol es veu obligat a definir una Estratègia global sobre infància prenent com a base els principis i disposicions de la Convenció.

L'Observatori dels Drets de la infància de la Generalitat de Catalunya forma part de la Comissió d'Obervatoris d'Infància del Observatorio d Infancia del Estado Español [4] des de l'any 2006. Els més rellevants a l'actualitat son Andalusia, Astúries, Canàries, Catalunya, Extremadura, Galicia, Illes Balears i País Basc.

Referències[modifica]