Ocells aquàtics

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Ocells aquàtics

Els ocells aquàtics són espècies d'ocells que tenen l'hàbitat preferentment en aiguamolls o masses d'aigua.[1][2] Generalment el nom s'aplica només als ocells que habiten en masses d'aigua dolça o salobre, incloent-hi aiguamolls, estanys i altres aigües costaneres restringides. El terme ocells marins s'utilitza generalment per a designar els que prefereixen la mar oberta.[3]

Concepte[modifica]

La classificació no és clara, perquè entre les espècies d'ocells aquàtics amb diferents graus de dependència s'inclouen en relació amb els hàbitats aquàtics, que van des de les espècies que toleren la falta d'aigua fins a les estrictament dependents de l'existència d'aigües profundes i extenses.

Generalment els ocells aquàtics es caracteritzen per la presència d'adaptacions anatòmiques per al medi ambient aquàtic, com les potes palmades amb (aletes), potes allargades, ales adaptades per a la natació, becs llargs o en forma d'espàtula adaptada a l'alimentació en l'aigua, i la capacitat de bussejar i nedar sota l'aigua durant períodes més llargs o més curts.[4] D'altra banda, com que no experimenten aquestes adaptacions anatòmiques, tot i dependre estrictament d'hàbitats aquàtics, com les àguiles pescadores i les espècies d'àguiles del gènere Haliaeetus, generalment no s'inclouen entre els ocells aquàtics.

De vegades el terme aquàtics s'utilitza en un context més ampli, i es refereix a tots els ocells, independentment de la seva anatomia, que habiten les zones humides o masses d'aigua dolça o salobre, o que depenen de les cadenes tròfiques almenys en una part del seu cicle anual. El terme s'utilitza en aquest últim sentit[5] en l'Acord sobre la conservació dels ocells aquàtics migratoris afroeurasiàtics (AEWA).[6]

Alguns exemples d'ocells aquàtics són:

Referències[modifica]

  1. Aves aquáticas[Enllaç no actiu]
  2. Aves aquáticas Arxivat 2011-10-05 a Wayback Machine.
  3. João Carlos Farinha e Hélder Costa, Guia de Campo das Aves Aquáticas de Portugal. Lisboa: Instituto da Conservação da Natureza, 1999 (ISBN 972-8402-48-1).
  4. Aves aquáticas[Enllaç no actiu] (portuguès)
  5. De conformitat amb l'apartat c) del núm. 2 de l'article I de la Convenció AEWA, "aus aquàtiques" es refereix a les espècies d'aus que depenen ecològicament dels aiguamolls almenys durant part del seu cicle anual.
  6. Resolució de l'Assemblea de la República núm. 69/2003, de 19 d'agost, s'aprova l'Acord sobre la Conservació de les Aus Aquàtiques Migratòries d'Àfrica i Euràsia, fet a la Haia el 15 agost 1996.

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Ocells aquàtics