One A.M.

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de pel·lículaOne A.M.

Modifica el valor a Wikidata
Fitxa
DireccióCharles Chaplin Modifica el valor a Wikidata
Protagonistes
ProduccióCharles Chaplin Modifica el valor a Wikidata
GuióCharles Chaplin Modifica el valor a Wikidata
FotografiaWilliam C. Foster i Roland Totheroh Modifica el valor a Wikidata
MuntatgeCharles Chaplin Modifica el valor a Wikidata
DistribuïdorMutual Film Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
País d'origenEstats Units d'Amèrica Modifica el valor a Wikidata
Estrena1916 Modifica el valor a Wikidata
Durada34 min Modifica el valor a Wikidata
Idioma originalanglès
cap valor Modifica el valor a Wikidata
Coloren blanc i negre Modifica el valor a Wikidata
Format4:3 Modifica el valor a Wikidata
Descripció
Gènerecinema mut i comèdia Modifica el valor a Wikidata
Temaalcoholisme Modifica el valor a Wikidata

IMDB: tt0007145 Allocine: 2280 Letterboxd: one-am Allmovie: v36343 Archive.org: CC_1916_08_07_One_A_M TMDB.org: 53418 Modifica el valor a Wikidata

One A. M. és un curtmetratge mut dirigit i interpretat quasi en exclusiva per Charles Chaplin[1] en el qual els objectes de la casa substitueixen els actors.[2] La pel·lícula va suposar el debut de Rollie Toteroth com a director de fotografia de Chaplin.[2] També, a part de la primera pel·lícula que va rodar després de deixar la Keystone, és la primera vegada que Edna Purviance no va formar part del repartiment, que continuaria fent-ho en tota la resta de pel·lícules fins al 1923. Es va estrenar el 7 d'agost de 1916.[1]

Argument[modifica]

Al principi de la pel·lícula un jove ric (Chaplin) arriba de matinada a casa seva en taxi ben borratxo. Es baralla amb la porta del cotxe per sortir i després en pagar el taxista vol entrar a casa. Com que no troba la clau pensa que l'ha oblidada i prova d'entrar per la finestra. Quan travessa la finestra posa un peu dins d'una peixera i gairebé cau quan la catifa que hi ha a sota llisca. Quan recupera l'equilibri s'adona que té la clau a la butxaca i torna per la finestra per entrar per la porta principal.

Un cop a dins xoca contra tots els mobles de la casa i rellisca amb totes les catifes. Cau entre una catifa de pell de tigre i una de linx i s'espanta molt ja que creu que són vius. Per recuperar-se intenta servir-se una copa però no aconsegueix abocar la beguda dins del got. Intenta vanament encendre una cigarreta i després diverses vegades pujar les escales cap al seu dormitori. Un gran rellotge de cucut al replà de la planta superior també suposa un problema, a causa del vaivé del seu pèndol. En el seu intent de pujar l'escala acaba fent servir un equip d'escalada.

Quan finalment arriba al dormitori intenta obrir el seu llit i l'acaba trencant. Renuncia a la idea de dormir al seu llit i va al bany. Entra a la dutxa que s'encén accidentalment i, remullat, s'estira a la banyera i s'adorm tapat per una tovallola.

Repartiment[modifica]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 Neibaur, James L. Early Charlie Chaplin: The Artist as Apprentice at Keystone Studios (en anglès). Scarecrow Press, 2012, p. 226. ISBN 978-0-8108-8242-3. 
  2. 2,0 2,1 Kamin, Dan. The Comedy of Charlie Chaplin: Artistry in Motion (en anglès). Scarecrow Press, 2008-09-05, p. 41-42. ISBN 978-0-8108-7781-8.