Oshin

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Onsino)
Infotaula de personaOshin

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement10 gener 1283 Modifica el valor a Wikidata
Mort20 juliol 1320 Modifica el valor a Wikidata (37 anys)
Drazark monastery (Regne Armeni de Cilícia) Modifica el valor a Wikidata
Causa de mortTemptativa d'homicidi Modifica el valor a Wikidata
Rei d'Armènia
Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciósobirà Modifica el valor a Wikidata
Família
FamíliaDinastia Hethumiana Modifica el valor a Wikidata
CònjugeIsabel de Korikos
Joan d'Anjou, reina d'Armènia Modifica el valor a Wikidata
FillsLleó V d'Armènia
 ( Isabel de Korikos) Modifica el valor a Wikidata
ParesLleó III d'Armènia Modifica el valor a Wikidata  i Keran, Queen of Armenia (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
GermansRita d'Armènia, Isabella of Armenia, Princess of Tyre (en) Tradueix, Hethum II, Constantí III, Sembat I, Toros III, Euphemia of Armenia (en) Tradueix i Alinakh (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata

Oshin —en armeni Աիշին— (128220 de juliol de 1320)) fou rei del Regne Armeni de Cilícia o de la Petita Armènia, fill de Lleó III, i va succeir el seu nebot Lleó IV quan va ser assassinat l'agost del 1307. La seva mare fou Kirana de Lampron. Pertanyia a la dinastia hethumiana.

Va iniciar el regnat reunint un exèrcit amb el qual va expulsar els mongols del país. Va afavorir la unió entre les esglésies romana i armènia cosa que no tenia el suport popular. El 1309 Oshin, ex generalíssim i parent de la seva dona, fou executat per la mort de Toros III.

El govern de Xipre que corresponia a Enric II de Xipre, fou usurpat pel cunyat d'Oshin, Amalric de Tir (Amalric II de Xipre), casat amb la seva germana Isabel. Enric II es va refugiar a la cort d'Oshin que el va retenir presoner, però el va alliberar el 1310 després de l'assassinat d'Amalric.

Es va casar tres vegades. La primera amb la seva cosina Isabel de Korikos que va morir el 1310 i amb la qual va tenir el seu primer fill Lleó V. La segona amb Isabel de Lusignan (filla d'Hug III de Xipre i vídua de Constantí senyor de Neghir i Partzerpert) de la que es va divorciar el 1316 i va morir el 1319; la tercera amb una princesa de Nàpols, Joana d'Anjou (filla de Felip de Tàrent) amb la qual va tenir un segon fill de nom Jordi que devia morir jove.

Va vendre a Jaume el Just les relíquies dels dos braços de santa Tecla.[1]

Va morir el 20 de juliol de 1320 i el va succeir el seu fill Lleó V, que només tenia 10 anys.

Precedit per:
Lleó IV
Regne Armeni de Cilícia
1307-1320

Succeït per:
Lleó V

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Oshin
  1. de Isla, José Francisco. Año cristiano o Exercicios devotos para todos los dias del año: Septiembre (en castellà). Librería Religiosa, 1863, p.500.