Operació Reinhard

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula d'esdevenimentOperació Reinhard
Tipus neteja ètnica
Data 1942
Estat Tercer Reich
Causa Conferència de Wannsee
Format per
Operation Reinhard in Kraków Tradueix
Modifica les dades a Wikidata

L'Operació Reinhard era el nom en clau que els nazis van donar al pla d'assassinar els jueus polonesos. L'engegada de l'Operació Reinhard era la fase inicial de l'Holocaust, anterior a les matances en el Camp de concentració d'Auschwitz i és una conseqüència directa de la Conferència de Wannsee, organitzada per Adolf Eichmann el 20 de gener de 1942.

Reinhard Heydrich va ser un dels principals ideòlegs de l'Holocaust. A mitjan 1942, després de planificar l'extermini en massa de milions de persones en la Conferència de Wannsee, Heydrich és assassinat. L'operació es va batejar amb el seu nom de pila, ja que la seva participació havia estat fonamental en l'organització dels assassinats en massa i de l'opressió general a Europa.

Per a l'Operació Reinhard es van construir tres camps d'extermini amb cambres de gas: Treblinka, Sobibor i Belzec. Hi van ser exterminats almenys 1,7 milions de persones, asfixiant-les amb els gasos d'escapament de motors diésel o intoxicant-les amb el gas Zyklon B, com es feia en el camp de concentració d'Auschwitz.

L'Operació Reinhard es va dissenyar com un mètode més «humà» de portar a terme l'assassinat en massa, però només des del punt de vista dels assassins encarregats de matar a les seves víctimes. Les execucions en massa amb rifles o metralladores tenien un efecte negatiu en l'estabilitat i en la consciència dels pelotons d'execució de les SS. En l'Operació Reinhard es feia servir gas per a matar gent i abstreure als seus botxins de l'acte de matar. Va ser l'inici d'una forma d'assassinat en massa industrialitzat sense precedents en la humanitat.

L'Operació Reinhard va durar fins a finals de 1942, després les operacions d'extermini van continuar a la resta dels camps de concentració al ritme burocràtic que permetia la Segona Guerra Mundial. S'estima que l'Operació Reinhard va assassinar la quantitat d'1.700.000 de jueus i gitanos.

Bibliografia[modifica]