Orde Imperial de Francesc Josep

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula esdevenimentOrde Imperial de Francesc Josep
Modifica el valor a Wikidata
Imatge
Nom en la llengua original(de) Kaiserlich-Österreichische Franz-Josephs-Orden Modifica el valor a Wikidata
Tipusorde de cavalleria Modifica el valor a Wikidata
Vigència2 desembre 1849 Modifica el valor a Wikidata - 
FundadorFrancesc Josep I d'Àustria Modifica el valor a Wikidata
Rang↑  Orde de la Corona de Ferro Modifica el valor a Wikidata ↓  Order of Elizabeth (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
EstatImperi Austríac i Imperi austrohongarès Modifica el valor a Wikidata
Conferit peremperador d'Àustria Modifica el valor a Wikidata
Format per

L'Orde Imperial de Francesc Josep (Kaiserlich-Österreichische Franz-Joseph-Orden (alemany)) va ser un orde de la monarquia austrohongaresa instituïda el 2 de desembre de 1849 per l'emperador Francesc Josep en l'aniversari del seu ascens al tron, per honrar els militars i dignataris civils. Va ser abolida per la República Austríaca el 1918.

Descripció[modifica]

Les insígnies consisteixen en una creu carmesí amb les inicials de l'emperador enmig de l'àguila imperial de dos caps que sosté en els seus becs una cadena i el lema de l'ordre Viribus unitis, i tot rematat per una corona, símbol de Majestat. La cinta de l'orde és de color vermell. El cavaller el posa en un nus al costat esquerre del pit, el Comandant al coll i la Gran Creu amb una bufanda a l'espatlla dreta.

Estatut[modifica]

La integració a l'orde era independent del naixement, la religió i la nacionalitat dels distingits. No va conferir ni cap títol noblesa ni cap honor hereditari. No obstant això, tots els membres de l'Orde tenien accés a les festes de la Cort sense una investigació prèvia de la prova de la noblesa, que era una novetat.

Graus[modifica]

En el moment de la seva creació l'orde comptava amb tres classes: Cavaller de gran creu, Comendador i Cavaller. No existia cap posició o rang previ per a ser elegit com a membre de l'orde.

Posteriorment, el 1869, es va començar a atorgar la classe de Comendador amb estrella, prenent aquests posició immediatament inferior a la gran creu. L'1 de febrer de 1901 es va introduir la classe d'Oficial, immediatament inferior al comendador.

 • Cavaller de gran creu: La cinta de gran creu de l'orde des de l'espatlla dret al maluc esquerra amb la placa de l'orde a la banda esquerra del pit.
 • Comendador amb estrella (des de 1869): La creu penjant del coll amb la cinta de l'ordre amb la placa de l'orde en el costat dret del pit.
 • Comendador sense estrella: La creu penjant del coll amb la cinta de l'orde.
 • Oficial (des de 1901): La placa de l'orde al costat dret del pit, en una grandària menor al de les plaques de les classes superiors.
 • Cavaller: La creu de la orde penjant de la cinta de la mateixa en la forma triangular clàssica de les decoracions austríaques a la banda esquerra del pit.
Insignies i passadors
Cavaller de gran creu
Comendador amb estrella (1869)
Comendador
Oficial (1901)
Cavaller/Dama

Alguns membres[modifica]

Gran creu :

Comendador :

Oficial :

Cavaller :

Bibliografia[modifica]

 • Die Orden, Wappen und Flaggen aller Regenten und Staaten. Anhang. Ruhl, Leipzig 1884.
 • Peter Diem: Die Symbole Österreichs. Krenmayr & Scheriau, Wien 1995, S. 218.
 • Maximilian Gritzner: Handbuch der Ritter- und Verdienstorden aller Kulturstaaten der Welt. Leipzig 1893, ISBN 3-8262-0705-X.
 • Franz Schnürer, Guido Ritter von Turba; hrsg. von Leo Hirsch: Der Kaiserlich oesterreichische Franz-Joseph Orden und seine Mitglieder. Wien 1912.
 • Johann Stolzer, Christian Steeb: Österreichs Orden vom Mittelalter bis zur Gegenwart. Akademische Druck- und Verlagsanstalt Graz, ISBN 3-201-01649-7.
 • Christian Ortner, Georg Ludwigstorff: Österreichs Orden und Ehrenzeichen. Teil I: Die kaiserlich-königlichen Orden bis 1918, Verlag Militaria, Wien 2017, ISBN 978-3-902526-81-6