Orde Imperial de Francesc Josep

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula d'esdevenimentOrde Imperial de Francesc Josep
Ord.Franz.Joseph-CAV.png
Franz-Josephs-Orden.jpg
Nom en la llengua original (de) Kaiserlich-Österreichische Franz-Josephs-Orden
Tipus orde
orde de cavalleria
Vigència 2 desembre 1849 –
Fundador Francesc Josep I d'Àustria
Rang

↑ Ordine imperiale della corona di ferro, austria.png Orde de la Corona de Ferro

↓ AT Order of Elizabeth BAR.png Order of Elizabeth Tradueix
Estat Imperi Austríac i Imperi austrohongarès
Concedit per emperador d'Àustria
Format per
Ord.Franz.Joseph-GC.png Gran Creu de l'orde de Francesc Josep
Oficial de l'Orde de Francesc Josep
Ord.Franz.Joseph-COM.png Comandant de l'Orde de Francesc Josep
Ord.Franz.Joseph-COMplacca.png Comandant amb Estrella de l'Orde de Francesc Josep
Order of Franz Joseph - Ribbon bar (Knight).svg Cavaller de l'Orde de Francesc Josep
Modifica les dades a Wikidata

L’Orde Imperial de Francesc Josep (Kaiserlich-Österreichische Franz-Joseph-Orden (alemany)) va ser un ordre de la monarquia austro-hongaresa instituïda el 2 de desembre de 1849 per l'emperador Francesc Josep en l'aniversari del seu ascens al tron, per honrar als militars i dignataris civils. Va ser abolida per la República Austríaca el 1918.

Descripció[modifica]

Les insígnies consisteixen en una creu carmesí amb les inicials de l'emperador enmig de l'àguila imperial de dos caps que sosté en els seus becs una cadena i el lema de l'ordre Viribus unitis, i tot rematat per una corona, símbol de Majestat. La cinta de l'ordre és de color vermell. El cavaller el posa en un nus al costat esquerre del pit, el Comandant al coll i la Gran Creu amb una bufanda a l'espatlla dreta.

Estatut[modifica]

La integració a l'ordre era independent del naixement, la religió i la nacionalitat dels distingits. No va conferir ni cap títol noblesa ni cap honor hereditari. No obstant això, tots els membres de l'Ordre tenien accés a les festes de la Cort sense una investigació prèvia de la prova de la noblesa, que era una novetat.

Graus[modifica]

En el moment de la seva creació l'orde comptava amb tres classes: Cavaller de gran creu, Comendador i Cavaller. No existia cap posició o rang previ per a ser elegit com a membre de l'orde.

Posteriorment, el 1869, es va començar a atorgar la classe de Comendador amb estrella, prenent aquests posició immediatament inferior a la gran creu. L'1 de febrer de 1901 es va introduir la classe d'Oficial, immediatament inferior al comendador.

 • Cavaller de gran creu: La cinta de gran creu de l'ordre des de l'espatlla dret al maluc esquerra amb la placa de l'ordre a la banda esquerra del pit.
 • Comendador amb estrella (des de 1869): La creu penjant del coll amb la cinta de l'ordre amb la placa de l'ordre en el costat dret del pit.
 • Comendador sense estrella: La creu penjant del coll amb la cinta de l'ordre.
 • Oficial (des de 1901): La placa de l'ordre al costat dret del pit, en una grandària menor al de les plaques de les classes superiors.
 • Cavaller: La creu de la ordre penjant de la cinta de la mateixa en la forma triangular clàssica de les decoracions austríaques a la banda esquerra del pit.
Insignies i passadors
Ord.Franz.Joseph-GC.png
Cavaller de gran creu
Ord.Franz.Joseph-COMplacca.png
Comendador amb estrella (1869)
Ord.Franz.Joseph-COM.png
Comendador
Ord.Franz.Joseph-UFF.png
Oficial (1901)
Ord.Franz.Joseph-CAV.png
Cavaller/Dama

Alguns membres[modifica]

Gran creu :

Comendador :

Oficial :

Cavaller :

Bibliografia[modifica]

 • Die Orden, Wappen und Flaggen aller Regenten und Staaten. Anhang. Ruhl, Leipzig 1884.
 • Peter Diem: Die Symbole Österreichs. Krenmayr & Scheriau, Wien 1995, S. 218.
 • Maximilian Gritzner: Handbuch der Ritter- und Verdienstorden aller Kulturstaaten der Welt. Leipzig 1893, ISBN 3-8262-0705-X.
 • Franz Schnürer, Guido Ritter von Turba; hrsg. von Leo Hirsch: Der Kaiserlich oesterreichische Franz-Joseph Orden und seine Mitglieder. Wien 1912.
 • Johann Stolzer, Christian Steeb: Österreichs Orden vom Mittelalter bis zur Gegenwart. Akademische Druck- und Verlagsanstalt Graz, ISBN 3-201-01649-7.
 • Christian Ortner, Georg Ludwigstorff: Österreichs Orden und Ehrenzeichen. Teil I: Die kaiserlich-königlichen Orden bis 1918, Verlag Militaria, Wien 2017, ISBN 978-3-902526-81-6