Orde de Carlemany

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula esdevenimentOrde de Carlemany
Modifica el valor a Wikidata
Imatge
Nom en la llengua original(ca) Orde de Carlemany Modifica el valor a Wikidata
Text del lemaOrdo Caroli Magni Andorrae Modifica el valor a Wikidata
Tipusorde Modifica el valor a Wikidata
EpònimCarlemany Modifica el valor a Wikidata
Vigència7 desembre 2007 Modifica el valor a Wikidata - 
Rang↓  Medalla al Mèrit Professional de la Comissió Interparroquial Modifica el valor a Wikidata
EstatAndorra Modifica el valor a Wikidata
Conferit perGovern d'Andorra Modifica el valor a Wikidata

L'Orde de Carlemany és l'única condecoració civil que atorga el govern del Principat d'Andorra. Actualment es troba en estatus "dorment" i no té cap cavaller o dama en vida, després que l'únic guardonat, l'escriptor José Luis Sampedro, morís el 2013.

Història de l'Orde de Carlemany[modifica]

L'Orde de Carlemany es va crear el 7 de desembre de 2007 pel ministre de Cultura Juli Minoves Triquell durant el govern d'Albert Pintat Santolària.

El nom de l'Orde de Carlemany es refereix al fundador del Principat d'Andorra, l'Emperador Carlemany dels Francs, que va atorgar la sobirania de les Valls d'Andorra al poble que hi vivia per haver combatut amb fermesa contra els sarraïns. Des d'aquell moment, el nom de Carlemany va passar a ser un símbol nacional i és ben viu en algunes de les llegendes tradicionals andorranes.

La finalitat de l'Orde de Carlemany és «premiar els mèrits distingits adquirits per persones en el seu àmbit d'activitat o que realitzin o hagin realitzat serveis rellevants a l'Estat Andorrà».

El primer atorgament es realitzà a mitjans de l'any 2008, quan el Govern d'Andorra va concedir-ne la Medalla a l'escriptor i humanista José Luis Sampedro Sáez, per la seva trajectòria al capdavant de la Universitat d'Andorra.[1] El mateix any, el govern d'Andorra va atorgar la Gran Creu a l'arquitecte Frank Gehry, que va refusar la condecoració quan es va cancel·lar el seu projecte del nou Arxiu Nacional.[2] D'aquesta manera, i des de l'any 2008, no s'ha tornat a concedir o a proposar cap concessió per a cap altra personalitat il·lustre que s'hagi destacat pels seus mèrits envers el Principat d'Andorra.

Després de la mort de José Luis Sampedro Sáez, el 8 d'abril del 2013, l'Orde de Carlemany no té cap cavaller o dama en vida, per la qual cosa es considera en estatus "dorment".[2]

Graus de l'Orde de Carlemany[modifica]

L'Orde de Carlemany consta de quatre graus:

  • Collar
  • Gran Creu
  • Creu
  • Medalla

El Gran Mestre de l'Orde de Carlemany és el Cap de Govern del Principat d'Andorra i el Gran Canceller de l'Orde de Carlemany és el ministre encarregat de la Cultura.

Descripció de les insígnies[modifica]

Les insígnies de l'Orde de Carlemany van ser fabricades per la prestigiosa joieria britànica Spink & Son.[3]

  • Collar: es desconeix el disseny del Collar.
  • Gran Creu: conjunt consistent en una placa de vuit puntes, rafegada i banyada en or, al centre de la qual se situen els quatre quarters que conformen l'Escut d'Andorra, disposats de manera circular i sense esmaltar, orlats per un cercle blau marí, on es contenen les lletres VIRTUS UNITA FORTIOR, lema del Principat d'Andorra. La placa va acompanyada d'una banda vermella, de la qual penja a través d'una suspensió consistent en l'escut d'Andorra esmaltat, la creu de l'Orde, ancorada i en plata daurada, al centre de la qual hi ha el bust de Carlemany, de perfil, sense coronar, també en plata daurada, orlada per un cercle blau marí, on es contenen les lletres ORDO CAROLI MAGNI ANDORRAE, la divisa de l'Orde.

La Gran Creu de l'Orde de Carlemany ve presentada en un estoig de cuir vermell, amb l'Escut d'Andorra gravat a la tapa. També s'inclou una miniatura de la Creu, sense escut, suspesa d'una cinta vermella.

  • Creu: no s'ha fabricat, avui dia, un conjunt específic de Creu de l'Orde de Carlemany, però coneixent la Gran creu, pot deduir-se que la Creu consisteix en una creu ancorada, en plata daurada, pendent a una cinta vermella d'una suspensió consistent en l'Escut d'Andorra esmaltat, al centre de la qual hi ha el bust de Carlemany, de perfil i sense coronar, també en plata daurada, orlada per un cercle blau marí, on es contenen les lletres ORDO CAROLI MAGNI ANDORRAE, la divisa de l'Orde.
  • Medalla: és l'única peça de la qual s'han publicat fotografies, corresponents a la concessió feta a José Luis Sampedro Sáez. Consisteix en una medalla de plata, d'estil britànic, on apareix l'efígie de Carlemany amb muntanyes de fons i orlada per la divisa ORDO CAROLI MAGNI ANDORRAE.

Membres de l'Orde de Carlemany[modifica]

Gran Creu
Medalla

Referències[modifica]

  1. 324cat. «José Luís Sampedro rep el primer reconeixement Carlemany al mèrit atorgat pel govern d'Andorra», 20-05-2008. [Consulta: 10 novembre 2023].
  2. 2,0 2,1 «El País de les Ordes Perdudes». Bondia.ad, 18-10-2021. [Consulta: 10 novembre 2023].
  3. «Adjudicació definitiva relativa a producció de medalles de l'Ordre de Carlemany relatives als Premis Carlemany al Mèrit 2008». Butlletí Oficial del Principat d'Andorra, 20-05-2009. [Consulta: 17 març 2015].

Enllaços externs[modifica]