Orde de Carlemany

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Orde de Carlemany
Orde de Carlemany AEA.jpg
La Creu de l'Orde de Carlemany
Atorgada per:El Govern del Principat d'Andorra
Tipus:Orde civil
Concessió :Premiar els mèrits distingits adquirits per persones en el seu àmbit d'activitat o que realitzin o hagin realitzat serveis rellevants a l'Estat Andorrà
Estatus:Dorment
Creador:Juli Minoves Triquell
Gran Mestre:El Cap de Govern, Xavier Espot Zamora
Canceller:El Ministre encarregat de la Cultura, Sílvia Riva González
Lema:Ordo Caroli Magni Andorrae
Estadístiques
Creada:2007
Primera concessió:2008
Darrera concessió:2008
Graus:4 (Collar – Gran Creu – Creu – Medalla)
Atorgades:2
Ordre de precedència
Superior:-
Equivalent:-
Inferior:Medalla al Mèrit Professional de la Comissió Interparroquial
CintaOrde de Carlemany medalla Andorra.png

L'Orde de Carlemany és l'única condecoració civil que atorga el Govern del Principat d'Andorra.

Història de l'Orde de Carlemany[modifica]

L'Orde de Carlemany es va crear el 7 de desembre de 2007 pel Ministre de Cultura Juli Minoves Triquell durant el govern d'Albert Pintat Santolària.

El nom de l'Orde de Carlemany ve donat pel fundador del Principat d'Andorra, l'Emperador Carlemany dels Francs, que va atorgar la sobirania de les Valls d'Andorra al poble que hi vivia per haver combatut amb fermesa contra els sarraïns. Des d'aquell moment, el nom de Carlemany va passar a ser un símbol nacional i és ben viu en algunes de les llegendes tradicionals andorranes.

La finalitat de l'Orde de Carlemany és « premiar els mèrits distingits adquirits per persones en el seu àmbit d'activitat o que realitzin o hagin realitzat serveis rellevants a l'Estat Andorrà ».

El primer atorgament es realitzà a mitjans de l'any 2008, quan el Govern d'Andorra va concedir-ne la Medalla a l'escriptor i humanista José Luis Sampedro Sáez, per la seva trajectòria al capdavant de la Universitat d'Andorra. El mateix any, el Govern d'Andorra va atorgar la Gran Creu a l'arquitecte Frank Gehry, que va refusar la condecoració. D'aquesta manera, i des de l'any 2008, no s'ha tornat a concedir o a proposar cap concessió per a cap altra personalitat il·lustre que s'hagi destacat pels seus mèrits envers el Principat d'Andorra.

Després de la mort de José Luis Sampedro Sáez, el 8 d'abril del 2013, l'Orde de Carlemany no té cap cavaller o dama en vida, pel que es considera en estatus "dorment".

Graus de l'Orde de Carlemany[modifica]

L'Orde de Carlemany consta de quatre graus:

  • Orde de Carlemany collar Andorra.png Collar.
  • Orde de Carlemany gran creu Andorra.png Gran Creu.
  • Orde de Carlemany creu Andorra.png Creu.
  • Orde de Carlemany medalla Andorra.png Medalla.

El Gran Mestre de l'Orde de Carlemany és el Cap de Govern del Principat d'Andorra (actualment, Xavier Espot Zamora) i el Gran Canceller de l'Orde de Carlemany és el Ministre encarregat de la Cultura (actualment Sílvia Riva González).

Descripció de les insígnies[modifica]

Les insígnies de l'Orde de Carlemany van ser fabricades per la prestigiosa joieria britànica Spink & Son.[1]

  • Collar: es desconeix el disseny del Collar.
  • Gran Creu: conjunt consistent en una placa de vuit puntes, rafagada i banyada en or, al centre de la qual es situen els quatre quarters que conformen l'Escut d'Andorra, disposats de manera circular i sense esmaltar, orlats per un cercle blau marí, on es contenen les lletres VIRTUS UNITA FORTIOR, lema del Principat d'Andorra. La placa va acompanyada d'una banda vermella, de la qual penja a través d'una suspensió consistent en l'Escut d'Andorra esmaltat, la creu de l'Orde, ancorada i en plata daurada, al centre de la qual hi ha el bust de Carlemany, de perfil, sense coronar, també en plata daurada, orlada per un cercle blau marí, on s'hi contenen les lletres ORDO CAROLI MAGNI ANDORRAE, la divisa de l'Orde.

La Gran Creu de l'Orde de Carlemany ve presentada en un estoig de cuir vermell, amb l'Escut d'Andorra gravat a la tapa. També s'inclou una miniatura de la Creu, sense escut, suspesa d'una cinta vermella.

  • Creu: no s'ha fabricat, avui dia, un conjunt específic de Creu de l'Orde de Carlemany, però coneixent la Gran creu, pot deduir-se que la Creu consisteix en una creu ancorada, en plata daurada, pendent a una cinta vermella d'una suspensió consistent en l'Escut d'Andorra esmaltat, al centre de la qual hi ha el bust de Carlemany, de perfil i sense coronar, també en plata daurada, orlada per un cercle blau marí, on s'hi contenen les lletres ORDO CAROLI MAGNI ANDORRAE, la divisa de l'Orde.
  • Medalla: és l'única peça de la qual s'han publicat fotografies, corresponents a la concessió feta a José Luis Sampedro Sáez. Consisteix en una medalla de plata, d'estil britànic, on apareix l'efígie de Carlemany amb muntanyes de fons i orlada per la divisa ORDO CAROLI MAGNI ANDORRAE.

Membres de l'Orde de Carlemany[modifica]

Gran Creu
Medalla

Fonts[modifica]

Referències[modifica]

  1. «Adjudicació definitiva relativa a producció de medalles de l’Ordre de Carlemany relatives als Premis Carlemany al Mèrit 2008» (en català). Butlletí Oficial del Principat d'Andorra, 20 maig del 2009. [Consulta: 17 març 2015].