Orde del Tresor Sagrat

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula de premiOrde del Tresor Sagrat
Ordre du Trésor sacré.jpg
Tipus orde
Conté Order of the Sacred Treasure, First Class i Order of the Sacred Treasure, Fifth Class
País Japó
Inici 4 gener 1888
Modifica dades a Wikidata

L'Orde del Tresor Sagrat (瑞宝章 Zuihōshō) és un orde japonès, establert el 4 de gener de 1888 per l'Emperador Meiji del Japó. És concedida en 8 classes (de la 8a a la 1a en ordre ascendent), i és atorgada pel llarg i/o servei meritori tant civil com militar, i en temps de guerra també pot atorgar-se als oficials per valentia. A diferència de les seves homòlogues europees, pot ser concedida a títol pòstum.

Representa els tres tresors imperials: el Mirall Yata (tan sagrat que ni l'Emperador podia mirar-lo, representant la puresa i la saviesa), les Joies Yasakani (representant la bondat, l'obediència i l'afecte) i l'Espasa personal de l'Emperador.

Originàriament era només una distinció per a homes, però des de 1919 pot atorgar-se també a les dones.

És considerat l'orde japonès al mèrit més baix (es situa per darrere de l'Orde del Sol Naixent), i pot ser atorgat tant a japonesos com a estrangers.

El 2003 van ser abolides la 7a i la 8a classes de l'orde.

Disseny[modifica]

La insígnia, per a les classes 1a, 3a, 4a, 5a i 6a és una Creu de Malta daurada (1a, 3a i 4a), daurada i platejada (5a) i platejada (6a), amb raigs en esmalt blanc (representant l'espasa). El disc central és blau, amb una estrella platejada de 8 puntes (representant el mirall), amb punts en esmalt vermell (representant la joia).

L'estrella de la 1a i la 2a classes és similar al disseny de la insígnia, però són dues creus de Malta, una en daurat i l'altre en platejat i disposada en diagonal. La 1a classe la llueix a l'esquerra del pit, mentre que 2a classe la llueix a la dreta (sense cap altra insígnia).

La insígnia de la 7a i la 8a classes és una medalla de 8 puntes platejada, parcialment daurada per la 7a, amb representacions del mirall i la joia.

La insígnia penja d'un galó blau cel, amb una franja groga al costat de la vora. La 1a classe penja d'una banda, la 3a classe penja del coll, i de la 4a a la 8a classes penja a l'esquerra del pit (en forma de triangle). En les dames, el galó penja de la 3a a la 6a classes d'un llaç a l'esquerra del pit. En ambdós casos, la 4a classe llueix una roseta sobre el galó.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Orde del Tresor Sagrat Modifica l'enllaç a Wikidata