Ordre (música)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Els cinc ordres d'un Cistre.

Un ordre és, en música, cada corda o grup de cordes en un instrument de corda polsada de la família dels llaüts, és a dir, amb mànec. Els ordres poden ser simples, en el cas que cada corda estigui afinada en una nota concreta i diferent de les altres, o dobles, en el cas que dues notes estiguin afinades amb la mateixa nota o bé amb notes que estan a distància d'una octava, és a dir, d'igual nom, però que estrictament no són la mateixa.

Alguns instruments han tingut sempre ordres simples, altres continuen tenint ordres dobles (com la bandúrria o la mandolina, i altres, encara, tenen una combinació d'ordres dobles i simples com és el cas del llaüt del Renaixement de vuit ordres: Acord de llaüt

Començant per les notes més greus, els quatre primers ordres són dobles per octaves; els tres següents també són dobles però a l'uníson; només l'últim, el més agut, és simple.

A vegades, impròpiament, es diu que un instrument té sis cordes dobles quan, en realitat, caldria dir que té sis ordres dobles.