Organisme unicel·lular

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Valonia ventricosa un dels unicel·lulars més grossos.

Un organisme unicel·lular està format per una cèl·lula o un sol tipus de cèl·lula, com passa en tots els bacteris i els protozous, paramecis, amebes, ciliats, etc.

Representen la immensa majoria dels organismes que habiten la Terra. També tots els organismes pluricel·lulars procedeixen d'una sola cèl·lula en l'origen de la seva vida.

Gairebé sense excepció els organismes unicel·lulars són dels grup dels procariotes a diferència dels organismes pluricel·lulars que són eucariotes.

Els éssers unicel·lulars són més primitius que els pluricel·lulars en ser menys complexos. Els unicel·lulars tenen (fongs, bacteris) una sola cèl·lula i no tenen teixits.

La circulació en els organismes unicel·lulars es fa pel moviment del citoplasma de la cèl·lula, procés que es diu ciclosi.

Mida[modifica]

La majoria dels organismes unicel·lulars són de mida microscòpica i per tant classificales com microorganismes. Tanmateix alguns protistes unicel·lulars, són macroscòpics i visibles a ull nu.[1] Els exemples inclouen:

Notes i referències[modifica]

  1. Max Planck Society Research News Release Accessed 21 May 2009
  2. Bauer, Becky «Gazing Balls in the Sea». All at Sea, octubre 2008 [Consulta: 27 agost 2010].[Enllaç no actiu]
  3. John Wesley Tunnell, Ernesto A. Chávez, Kim Withers. Coral reefs of the southern Gulf of Mexico. Texas A&M University Press, 2007, p. 91. ISBN 1585446173.