Organització territorial d'Albània

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Des de la seva independència el 1912, Albània ha sofert diverses reformes en la seva organització territorial. Actualment consta de 36 districtes agrupats en 12 comtats.

Història del territori[modifica]

Albània va obtenir la independència de Turquia el 28 de novembre de 1912, i es va constituir amb les regions de Scutari, Monastir i Yanina. Cap a 1925, Albània tenia les següents 10 prefectures, més tard subdividides en 57 districtes: Berat, Dibër (redenominada posteriorment com a Peshkopi), Durrës, Elbasan, Gjinokastër, Korçë, Kukës (va canviar a Kosovo), Shkodër, Tirana i Vlonë. El 1949 hi va haver noves subdivisions, tot i que no en tenim detalls.

Quatre anys més tard, el 1953, es va tornar a les 10 prefectures creades el 1925. En 1959 es va produir un dels canvis més importants, a reorganitzar les 10 prefectures i dividir-les en 26 districtes (en albanès, rrethet).

El 1978 Ersekë va canviar el seu nom a Kolonjë.

Al juny de 1991 es va produir l'últim dels grans canvis, ja que van aparèixer deu nous districtes: el districte de Bulqizë es va separar del de Dibër; el districte de Delvinë es va separar del de Sarandë; el districte de Devoll es va separar del de Korçë; el districte de Has es va separar del de Kukës; el districte de Kavajë es va separar del de Durrës; el districte de Kuçovë es va separar del de Berat; el districte de Laç es va separar del de Krujë; el districte de Malesia i Madhe es va separar del de Shkodër; el districte de Mallakastër es va separar del de Fier; el districte de Peqin es va separar del d'Elbasan. L'estàndard FIPS, que anteriorment llistava el districte i el municipi de Tirana com a entitats separades, les va unir en una sola.

Situació actual[modifica]

Comtats d'Albània[modifica]

Segons la Constitució de 1998, Albània està dividida en dotze comtats (en albanès, qark) o prefectures (en albanès, prefekturë). Encara que la seva autonomia financera és mínima, depenent estretament del govern central.

Els comtats són :

Districtes d'Albània[modifica]

A banda dels comtats, paral·lelament, encara es mantenen els antics districtes (en albanès, rrethe) del segle passat, que estan en vies d'extinció. No tenen contingut administratiu però se solen fer servir de referència. En són 36:

Districtes d'Albània

Els districtes són :

La capital, Tirana, té un estatus especial.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Organització territorial d'Albània