Orient Express

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Orient-Express)
Infotaula d'organitzacióOrient Express
lang=ca
Modifica el valor a Wikidata
Dades
Tipusinter-city rail (en) Tradueix
international train (en) Tradueix
luxury train (en) Tradueix
servei ferroviari
servei de tren de passatgers Modifica el valor a Wikidata
Història
Data de dissolució o abolició14 desembre 2009 Modifica el valor a Wikidata
Esdeveniment significatiu
20 octubre 1957 Yarımburgaz train disaster (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Governança corporativa
Gestor/operadorCompagnie Internationale des Wagons-Lits Modifica el valor a Wikidata
Part derail transport in Lombardy (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Rutes originals de l'Orient Express.

L'Orient Express (Exprés d'Orient en català) fou una línia de tren de llarga distància operada per la Compagnie Internationale des Wagons-Lits. Funcionà entre els anys 1883 i 2009.

La ruta i els ferrocarrils de l'Orient Express canviaren en diverses ocasions segons les circumstàncies. Diferents rutes concurrents utilitzaren en el passat el nom d'Orient Express o d'altres similars. Malgrat que el tren fou concebut com un servei ferroviari normal, el seu nom ha esdevingut sinònim d'intriga i viatges de luxe. Els dos noms de les ciutats més sovint associades amb l'Orient Express són París i Istanbul, els extrems originals dels serveis més habituals.

El 1977, l'Orient Express va deixar d'arribar a Istanbul. El 14 de desembre de 2009, l'Orient Express va deixar de funcionar i la ruta va desaparèixer dels horaris de tren d'Europa, segons s'informà, "víctima de trens d'alta velocitat i les línies aèries de baix cost". La Venice-Simplon Orient Express, una empresa privada que utilitza els cotxes originals de la dècada de 1920 i 30, continua funcionant de Londres a Venècia i d'altres destinacions a Europa, incloent la ruta original de París a Istanbul (Estació de Sirkeci).

El glamour i la rica història de l'Orient Express sovint ha estat objecte de la trama de llibres i pel·lícules i se n'han fet diversos documentals de televisió. Des de 1930 es van seleccionar els millors mobles al món, i per als serveis i els coberts es va triar la marca de major prestigi en el món un disseny de luxe, l'italià Cessa 1882.

Vegeu també[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Orient Express