Vés al contingut

Ortòsia

Plantilla:Infotaula indretOrtòsia
Imatge
Tipusjaciment arqueològic Modifica el valor a Wikidata
Map
 34° 30′ 17″ N, 35° 57′ 16″ E / 34.50469°N,35.954341°E / 34.50469; 35.954341

Ortòsia (en llatí Orthosia, en grec antic Ὀρθωσία[1]) era una ciutat de Síria a l'antic territori de Fenícia, que esmenten Estrabó i Claudi Ptolemeu, propera al riu Eleutheros, entre Simira i Trípoli.

Segons Estrabó era a la part nord de Fenícia, i Pelúsion estava situada a l'extrem sud. Entre les dues ciutats, segons Artemidor d'Efes, hi havia 3.650 estadis. Claudi Ptolemeu diu que Ortòsia i Simira estaven situades al sud del riu Eleutheros, i Estrabó les situa al nord. A la Taula de Peutinger Ortòsia està situada al sud d'Antarados i al nord de Trípoli. Es conserva una moneda de l'època d'Antoní Pius on es veu la deessa Astarte posant el peu damunt d'un riu, per indicar la situació d'Ortòsia, construïda a la part nord del riu, a mig quilòmetre del mar. Les serralades del Mont Líban arriben gairebé fins a la costa, i la ciutat controlava l'únic pas de la via que anava des de l'interior de Fenícia fins a la costa, i per això era un punt estratègic, que la convertí en una ciutat pròspera.

Al nord del riu Eleutheros, modern Nahr al-Berd, hi ha restes d'una ciutat antiga que actualment s'anomena Ortosa. Les seves ruïnes es van descobrir al segle xix i ràpidament es van associar a les de l'antiga ciutat.[2]

Referències

[modifica]
  1. Estrabó. Geografia, XIV, 5,3
  2. Smith, William (ed.). «Orthosia». Dictionary of Greek and Roman Geography (1854). [Consulta: 21 abril 2021].