Oscil·lador Hartley

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

L'oscil·lador Hartley és un circuit electrònic basat en un oscil·lador LC. Es tracta d'un oscil·lador d'alta freqüència que ha d'obtenir a la seva sortida un senyal de freqüència determinada sense que hi hagi una entrada.

Estructura[modifica]

Oscil·lador Hartley

El circuit bàsic usant un transistor bipolar, considerant només el circuit d'oscil·lació, consta d'un condensador entre la base i el col·lector (C) i dos bobines (L1 i L2) entre l'emissor i la base i el col·lector respectivament. La càrrega es pot posar entre el col·lector i L2.

En aquest tipus d'oscil·ladors, en lloc de L1 i L2 per separat, se sol utilitzar una bobina amb presa intermèdia.

Per poder ajustar la freqüència a la que el circuit oscil, es pot usar un condensador variable, com succeeix en la gran majoria de les ràdios que fan servir aquest oscil·lador, o bé canviant la relació entre L1 i L2 variant una d'elles com en els receptors Collins, a aquesta última tècnica se l'anomena "sintonia per permeabilitat".

El circuit de polarització es dissenya de tal manera que afecti el menys possible al circuit d'oscil·lació, per a això es poden utilitzar condensadors de desacoblament, xocs de radiofreqüència, etc. Aquesta és la raó per la qual en la imatge no es dibuixen.

Anàlisi[modifica]

A partir dels criteris de Barkhausen i del model equivalent de paràmetres h del transistor es poden obtenir les següents expressions que descriuen el comportament d'un oscil·lador Hartley:

Freqüència d'oscil·lació:

Condició arrencada:

  • Si el transistor utilitzat és un BJT:
  • Si el transistor utilitzat és un FET:

Característiques[modifica]

Avantatges:

  • Pot tenir fàcilment una freqüència variable.
  • Amplitud de sortida constant.

Desavantatges:

  • Gran contingut en harmònics.
  • No obté una ona sinusoidal pura.

Circuit pràctic[modifica]

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]