Pàmfil de Beritos

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula de personaSant Pàmfil de Beritos, o
de Cesarea
Beyrout. (1841) - TIMEA.jpg
Beirut en 1841
Dades biogràfiques
Naixement Πάμφιλος (Pámfilos), Pamphilus
segona meitat del segle III
Beritos, actual Beirut (Líban)
Mort 16 de febrer de 309
Caesarea Maritima (Palestina)
Activitat professional
Ocupació Prevere i bibliotecari
Època Imperi romà
prevere i màrtir
Commemoració a Tota la cristiandat
Canonització Antiga
Festivitat 16 de febrer (catòlics); 1 de juny (ortodoxos)
Fets destacables Autor eclesiàstic, fundador de la biblioteca de Cesarea
Modifica dades a Wikidata

Pàmfil de Beritos (Pamphilus, Πάμφιλος) (Beirut, segona meitat del s. III - Cesarea Marítima, 309) fou un prevere a Cesarea de Palestina, mort com a màrtir. És venerat com a sant a tota la cristiandat.

Biografia[modifica]

Va néixer probablement a Beritos (Beirut) en una família destacada i va estudiar a la seva ciutat natal, des d'on va anar a Alexandria. Hi va rebre classes de Pieri, cap de l'escola catequètica, i apareix després com a prevere sota Agapi, bisbe de Cesarea de Palestina. Era amic d'Eusebi de Cesarea que en el seu honor va assumir el sobrenom Παμφίλου.

Al cinquè any de la persecució de Dioclecià vers finals de l'any 307, fou empresonat per Urbà, governador de Palestina, per refusar fer sacrificis als déus pagans. Va romandre empresonat fins al 16 de febrer del 309 quan va patir martiri per orde de Firmilià, el successor d'Urbà.

Va dedicar la seva vida a l'exegesi bíblica i la teologia i fou admirador d'Orígenes. Va fundar a Cesarea una escola teològica on les Escriptures formaven la part principal de l'estudi. Va fer copiar o copià diversos cops les Sagrades Escriptures i va crear també a Cesarea una biblioteca oberta al públic erudit, amb obres, sobretot, d'autors eclesiàstics, entre els quals Orígenes, que en va transcriure alguns. La biblioteca estava formada principalment per còpies fetes a mà pel mateix Pàmfil. Les obres més valuoses eren la Tetrapla i la Hexapla d'Orígenes, i el text hebreu de l'Evangeli de Sant Mateu. Aquesta biblioteca hauria estat destruïda quan els àrabs van ocupar Cesarea al segle VII.

Va escriure algunes obres, i Foci esmenta l'apologia d'Orígenes iniciada a la presó on va escriure cinc llibres; un sisè llibre i fou afegit per Eusebi després de la seva mort el 309. D'aquest sis llibres només es conserva el primer. Un altre llibre seu es titulava Expositio capitum Actuum Apostolicorum, però també podria ser obre d'Eutali.

Eusebi va escriure una vida de Pàmfil en tres llibres, obra que s'ha perdut.