Pòstum Agripa

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula de personaPòstum Agripa
P1080702 Louvre Agrippa Postumus MND1961 rwk.JPG
Biografia
Naixement 26 juny 12 aC (Julià)
Roma
Mort 14 dC (24/25 anys)
Pianosa
Activitat
Ocupació Aristòcrata
Període Imperi Romà
Família
Família Dinastia Júlio-Clàudia
Pares Marc Vipsani AgripaJúlia
Germans Gai Agripa, Luci Agripa, Vipsania Marcel·la, Agripina I, Vipsània Agripina i Júlia
Modifica les dades a Wikidata

Pòstum Agripa, fou fill pòstum de Marc Vipsani Agripa i de Júlia, la filla d'August. Va néixer l'any 12 aC i fou adoptat per August al mateix temps que Tiberi (any 4).

L'any 5 va assumir la toga viril. August el va deportar a l'illa de Planàsia a la costa de Còrsega, a causa del seu caràcter salvatge, tot i que no havia comes cap crim. Era sota vigilància de soldats i August va obtenir un senatusconsultum pel qual el seu desterrament fou confirmat de per vida. La propietat de Pòstum fou assignada per August al tresor de l'exèrcit. No està segur, però és possible que August visités a Pòstum a l'illa de Planàsia de forma secreta acompanyat de Fabi Màxim, i els dos homes s'haurien reconciliat i August hauria planejat alliberar-lo, però Lívia Drusil·la, la dona d'August, ho hauria impedit, ja que afavoria la successió del seu fill Tiberi. A la mort d'August Tiberi va pujar al poder (14) el qual va fer matar a Pòstum per un centurió; quant aquest va anar a l'emperador a informar d'haver acomplert l'ordre, Tiberi va negar haver-la donat, i es pensa que fou Lívia qui en realitat va donar l'ordre.

Quant Agripa ja era mort va arribar a Planàsia un esclau anomenat Clemens, que volia alliberar a Pòstum i portar-lo amb l'exèrcit a Germània. En assabentar-se de la seva mort, els conspirador va decidir aprofitar la seva semblança amb Pòstum, i es va fer passar per l'assassinat; va desembarcar a Òstia i molts se’l van creure, però aviat fou detingut per ordre de Tiberi i executat.