Pacatià

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula de personaPacatià
Antoninianus-Pacatianus-1001-RIC 0006cf.jpg
 Emperador romà usurpador
248 – 248
Dades biogràfiques
Naixement TIBERIVS CLAVDIVS MARINVS PACATIANVS
Mort 248
Àlies Pacatià
Activitat professional
Ocupació Usurper
Època Imperi romà
Modifica dades a Wikidata

Tiberi Claudi Marí Pacatià, més conegut amb el nom de Pacatià o Pacacià, fou un usurpador del tron imperial romà a la zona del Danubi en els temps de Felip l'Àrab, l'any 248 aproximadament.

Ens és conegut per restes numismàtiques i per les mencions que en fan Zòsim i Zonares, els quals ens diuen que fou un oficial en una de les legions destinades al Danubi. Segons Zosmi, les revoltes de Pacatià a Moesia (es creu que probablement ell arribà a controlar Viminacium) i de Jotapià a Síria provocaren que Felip oferís al Senat la seva dimissió però el senador Deci (el qual va ser enviat per Felip per a acabar amb la revolta) digué que Pacatià seria assassinat pels seus homes abans que ell arribés. Es creu que molt probablement fou així perquè Deci no tingué cap mena de problema per a acabar amb la revolta.

La major part de les seves monedes s'han trobat a Àustria. Es conserva almenys una moneda amb la inscripció ΘΕΩ. ΜΑΡΙΝΩ i el nom P. Carvilius Marinus (Publi Carvili Marí). Molt probablement és la mateixa persona que Tiberi Claudi Marí Pacatià que apareix a altres monedes (inscripció Ti. Cl. Mar. Pacatianus, que ha estat interpretat com a Tiberi Claudi Mari Pacacià o també Marí o Marci).

Un Pacacià fou consol el 332 sota el regnat de Constantí I el Gran, però l'emperador fou ben segur força anterior i en tot cas seria un descendent.


Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]