Palmera d'oli

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuPalmera d'oli
Elaeis Modifica el valor a Wikidata

Palmera d'oli de Guinea Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
OrdreArecales
FamíliaArecaceae
GènereElaeis Modifica el valor a Wikidata
Jacq.
Espècies

Les palmeres d'oli (Elaeis) són un gènere de plantes amb flor de la família de les arecàcies (Arecaceae).

Característiques[modifica]

El gènere comprèn dues o tres espècies de palmeres Antigament les tres espècies es consideraven com una única espècie, després com de tres gèneres diferents. Aquestes espècies s'han fet servir en l'agricultura comercial per a la producció d'oli de palma. La palmera d'oli africana o Palmera d'oli de Guinea Elaeis guineensis és originària de l'oest de l'Àfrica, entre Angola i Gàmbia, mentre que les palmeres d'oli americanes Elaeis oleifera i Elaeis odora són originàries d'Amèrica central i Amèrica del sud, en la zona tropical. El nom del gènere deriva de la paraula grega per a designar l'oli, elaion,.[1]

Descripció[modifica]

Les palmeres adultes arriben a fer 20 m d'alt. Les fulles són pinnades i fan fins a 5 m de llarg. Les flors es formen en grups densos amb flors menudes amb tres sèpals, tres pètals i 6 estams. El fruit triga de 5 a 6 mesos en madurar, es compon d'un pericarp oliós amb una sola llavor també rica en oli. Es propaga únicament per llavors, no pas vegetativament.

Conreu[modifica]

Elaeis guineensis

Els fruits pesen fins a 50 kg, un cop collits se'n fa sabó i oli comestible, se n'obtenen diversos graus de qualitat.

Plantació de palmeres d'oli a Aracataca, Colòmbia.

Hi ha evidències que els antics egipcis ja en practicaven el conreu. La producció per hectàrea és d'unes 10 tones de fruits que rendeixen uns 3.000 kg d'oli del pericarp i uns 750 kg d'oli de les llavors. Les fulles de la palmera s'aprofiten com a farrratge.[2] Algunes varietats molt productives es poden fer servir per obtenir biocombustible.

Fruit de la palmera d'oli

A Malàisia, on la palmera d'oli va ser introduïda a principi del segle xx, actualment hi ha més de 20.000 km² de plantacions (dos milions d'hectàrees).[3]

En ser una espècie pròpia de la selva plujosa les plantacions sovint reemplacen els boscos originals i comprometen la biodiversitat. D'altra banda l'oli de palma és l'oli més utilitzat en països tropicals i un gran article d'exportació i de desenvolupament econòmic.

Referències[modifica]

  1. Collins Guide to Tropical Plants, ISBN 0002191121
  2. «Palm oil industry». Malaysian Palm Oil Council. Arxivat de l'original el 2008-09-13. [Consulta: 12 agost 2008].
  3. «FEER(7/3) Borneo's 'Green Gold'». Far Eastern Economic Review, 17-07-2009 [Consulta: 17 juliol 2009]. Arxivat 2009-07-22 a Wayback Machine.

Enllaços externs[modifica]