Pansnerita

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de mineralPansnerita
Fórmula químicaK₃Na₃(Fe3+,Al)₆(AsO₄)₈
EpònimJohann Heinrich Lorenz Pansner (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Localitat tipusFumarola Arsenàtnaia, Segon con d'escòria, Avanç nord, Gran erupció fissural, volcà Tolbàtxik, Krai de Kamtxatka, Rússia
Classificació
Categoriafosfats
Propietats
Sistema cristal·líortoròmbic
Estructura cristal·linaa = 10,7372(3) Å; b = 20,837(1) Å; c = 6,4734(2) Å;
Grup puntualmmm (2/m 2/m 2/m) - dipiramidal
Grup espacialspace group 64 (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Més informació
Estatus IMAaprovat Modifica el valor a Wikidata
Codi IMAIMA2016-103
Any d'aprovació2016
SímbolPns Modifica el valor a Wikidata
Referències[1]

La pansnerita és un mineral de la classe dels fosfats. Rep el nom en honor de Lavrentiy Ivanovich Pansner (també Johann Heinrich Lorenz Pansner, панснер лаврентий иванович) (Arnstadt, Turíngia, 3 de maig de 1777 - 22 de març de 1851), mineralogista i geògraf que va passar els seus anys de treball a Rússia. Va ser el primer director de la Societat Mineralògica de Sant Petersburg i va ser cap del Departament de Mineralogia de la Universitat de Sant Petersburg.

Característiques[modifica]

La pansnerita és un arsenat de fórmula química K₃Na₃(Fe3+,Al)₆(AsO₄)₈. Va ser aprovada com a espècie vàlida per l'Associació Mineralògica Internacional l'any 2016. Cristal·litza en el sistema ortoròmbic. Forma una sèrie de solució sòlida amb l'ozerovaïta. Químicament és similar a l'aquirofanita i a l'edtollita.

L'exemplar que va servir per a determinar l'espècie, el que es coneix com a material tipus, es troba conservat a les col·leccions del Museu Mineralògic Fersmann, de l'Acadèmia de Ciències de Rússia, a Moscú (Rússia), amb el número de registre: 4964/1.

Formació i jaciments[modifica]

Va ser descoberta a la fumarola Arsenàtnaia, que es troba al segon con d'escòria de l'avanç nord de la Gran erupció fissural del volcà Tolbàtxik, al krai de Kamtxatka (Rússia), tractant-se de l'únic indret de tot el planeta on ha estat descrita aquesta espècie mineral.

Referències[modifica]

  1. «Pansnerite» (en anglès). Mindat. [Consulta: 15 juny 2020].