Pantera negra

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Una «pantera negra», un jaguar melànic.

La pantera negra és una variació negra (melanisme) de diverses espècies de grans felins, especialment del lleopard (Panthera pardus) i del jaguar (Panthera onca).

Ús històric de la paraula pantera[modifica]

Existeix certa confusió amb les paraules pantera i lleopard. D'una banda, Panthera és un gènere de fèlids que inclou quatre espècies, els esmentats lleopard i jaguar, així com els lleons (Panthera leo), els tigres (Panthera tigris).

D'altra banda, hi ha el gènere Leopardus, que inclou diverses espècies de felins americans, entre elles l'ocelot (Leopardus pardalis). El nom del gènere va ser escollit per la seva semblança superficial amb el lleopard pel que fa al color i clapejat del pelatge, no obstant això, convé recordar que el lleopard pertany a un altre gènere (Panthera).

Finalment, hi ha la paraula espanyola pantera, que s'usa en un altre sentit al nom científic Panthera, ja que, evidentment, ningú diu pantera al lleó o el tigre tot i pertànyer a aquest gènere.

En Sud-amèrica es denomina pantera al jaguar, a Nord-amèrica, la paraula pantera és comunament usada per a denominar al puma (gènere Puma), i per a la resta del món, especialment a Àfrica i Àsia, és usada per a denominar al lleopard.

Melanisme en panteres[modifica]

Els melanismes molt comú en els jaguars (Panthera onca), que és comú en els gens gràcies a un al·lel dominant, i en els lleopards (Panthera pardus), gràcies a un al·lel recessiu. Les típiques marques d'aquests animals es mantenen però es veuen ocultes pel color negre atorgat per la melanina. L'albinisme i el leucisme són els efectes contraris a l'atorgat pel melanisme.


A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Pantera negra