Paper maixé

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Cadira decorada amb paper maixé i nacre.

Paper maixé és el nom d'una tècnica artesanal antiga, originària de la Xina, Índia i Pèrsia, consistent en l'elaboració d'objectes, generalment decoratius i artístics, utilitzant pasta de paper. La denominació prové de l'expressió francesa papier mâché (paper mastegat o picat), ja que abans d'existir molins, la pasta s'elaborava mastegant les deixalles de paper.[1]

A Itàlia hi ha una tècnica semblant coneguda com Cartapesta , terme que alguns assignen més específicament a la tècnica de formar capes amb trossos de paper engomats, o usant engrut donant-li la forma desitjada, generalment sobre una base o motlle, mentre que prefereixen la de paper maixé a la tècnica del modelatge de la pasta de paper.

Si es combina amb guix o escaiola, usualment per elaborar escenaris de teatre o cinema, el terme és cartó pedra.

S'ha de distingir del decoupage, tècnica que també s'usa per a decorar objectes amb làmines o retalls de paper i teles primes.

Usos[modifica]

En general es fa servir a tot el món per a objectes decoratius i utilitaris i per a decoració en relleu, o per elaborar màscares, disfresses i utilleria o escultures de carnestoltes o per teatre i cinema.

A Mèxic es fa servir per elaborar pinyates, màscares, adorns i escultures en paper com les usades en el dia dels morts.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. Diccionario de Arte II (en castellà). Barcelona: Biblioteca de Consulta Larousse. Spes Editorial SL (RBA), 2003, p.150. DL M-50.522-2002. ISBN 84-8332-391-5 [Consulta: 6 desembre 2014]. 

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Paper maixé