Paratge de Sant Miquel

Infotaula de geografia físicaParatge de Sant Miquel
TipusParatge natural municipal Modifica el valor a Wikidata
Localització
Entitat territorial administrativaVilafamés (Plana Alta) Modifica el valor a Wikidata
Map
 40° 05′ 38″ N, 0° 04′ 26″ O / 40.094°N,0.074°O / 40.094; -0.074
Dades i xifres
Superfície43,5 ha Modifica el valor a Wikidata
Espècies conservadesPi blanc, pit-roig i pigot garcer gran
Activitat
Creació2007
Gestor/operadorAjuntament de Vilafamés

El paratge de Sant Miquel és un Paratge Natural Municipal del municipi valencià de Vilafamés (Plana Baixa). Declarat per Acord de la Generalitat Valenciana el 5 d'octubre de 2007.[1]

Orografia i geologia[modifica]

Des del punt de vista geològic, la muntanya del Mollet se situa en l'àmbit de la serra de Borriol o de Moró, que pertany al Sistema Costaner Català, conjunt d'alineacions muntanyoses paral·leles al litoral, separades per valls molt àmplies, de fons aplanat i farciments de materials recents. En l'àmbit del paratge, dominen els afloraments de materials del triàsic, principalment dolomies i calcàries margoses.[2]

Flora i fauna[modifica]

La zona presenta un elevat valor ecològic, tant en l'àmbit florístic com faunístic. En relació amb la vegetació, es destaca el predomini de pineda densa naturalitzada de pi blanc (Pinus halepensis), el sotabosc del qual està compost per un matoll termòfil molt divers que es troba en un estat de conservació òptim.

Pel que fa a la fauna, en el paratge i el seu entorn s'han identificat gran quantitat d'espècies, de les quals es considera rellevant la presència, com a nidificants, del pit-roig (Erithacus rubecula) i del pigot garser gran (Picoides major). També hi destaca la comunitat de rapaços forestals, en especial per la presència de l'àguila de panxa blanca (Hieraaetus fasciatus), que en el Catàleg valencià de fauna amenaçada està inclosa en la categoria de vulnerable.[2]

Paisatge i presència humana[modifica]

Els valors paisatgístics del paratge venen donats per l'existència d'una massa boscosa termomediterrània ben desenvolupada que descansa sobre un terreny format per materials geològics relativament singulars al País Valencià, i situada en un entorn degradat i antropitzat, la qual cosa li confereix gran qualitat paisatgística a escala local.

Un altre aspecte destacable del paratge és el seu ús social. Les sendes i els camins existents són àmpliament utilitzats per a l'exercici d'activitats en la natura.[3] En particular, es ressenya la romeria des de Vilafamés fins a l'ermita de Sant Miquel, que té lloc el quart diumenge de Quaresma i que s'ha catalogat com un bé de rellevància local.[4]

Referències[modifica]

  1. «PNM Sant Miquel - Vilafamés - Parajes Naturales Municipales». Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica. Generalitat Valenciana. [Consulta: 28 maig 2023].
  2. 2,0 2,1 «Paratge Natural Municipal "Sant Miquel"». Ajuntament de Vilafamés - Area de Conservació d'Espais Naturals. Consellerai de Medi Ambient, Aigua, Urbanisme i Habitatge. Generalitat Valenciana.
  3. Ferrer Maestro, Juan José. El arte rupestre en la provincia de Castellón. Historia, contexto y análisis (en castellà). Publicacions de la Universitat Jaume I, 2013-10-21, p. 126-127. ISBN 978-84-8021-926-6. 
  4. D, R. «Vilafamés sigue fiel a la romería de Sant Miquel a pesar de la lluvia» (en castellà). elperiodicomediterraneo.com, 01-04-2019. [Consulta: 28 maig 2023].

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]