Peneste

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

Peneste (plural llatí Penestae) foren una classe social de Tessàlia.

Els penestes (penestae) eren en certa forma similars als ilotes de Lacònia i tenien amb els senyors tessalis una relació similar que els ilotes amb els ciutadans espartans, però la seva condició era en conjunt superior a la dels ilotes.

Eren descendents de l'antiga raça pelàsgica que poblava Tessàlia. Una referència important es troba a l'Euboica d'Arquèmac que diu: " els eolis beocis que no van emigrar quan el país de Tessàlia fou conquerit pels tessalis, es van rendir als vencedors a condició de poder restar al país i conservar la vida; cultivarien la terra pels seus nous amos pagant una renda d'una part del producte; alguns d'ells eren més rics que els seus amos".

Pel que sembla ocupaven una posició al mig entre els homes lliures i els esclaus comprats, havent estat reduïts a esclavitud per conquesta, però no eren servidors de tota la comunitat sinó d'un amo particular o una família; eren molt nombrosos al servei dels aleuades i els escopades. Teopomp inclou en aquesta classe als descendents dels magnets i perrabis, però això només es pot aplicar a una part d'aquest poble, perquè una part dels magnets i perrabis van restar lliures.

Els penestes acompanyaven als seus amos a la guerra i lluitaven a cavall (la cavalleria tessàlia era famosa). Hi va haver algunes revoltes de Penestes.

Aquesta classe social també existia entre els macedonis.