Peneste

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search

Peneste (plural llatí Penestae) foren una classe social de Tessàlia.

Els penestes (penestae) eren en certa forma similars als ilotes de Lacònia i tenien amb els senyors tessalis una relació similar que els ilotes amb els ciutadans espartans, però la seva condició era en conjunt superior a la dels ilotes.

Eren descendents de l'antiga raça pelàsgica que poblava Tessàlia. Una referència important es troba a l'Euboica d'Arquèmac que diu: " els eolis beocis que no van emigrar quan el país de Tessàlia fou conquerit pels tessalis, es van rendir als vencedors a condició de poder restar al país i conservar la vida; cultivarien la terra pels seus nous amos pagant una renda d'una part del producte; alguns d'ells eren més rics que els seus amos".

Pel que sembla ocupaven una posició al mig entre els homes lliures i els esclaus comprats, havent estat reduïts a esclavitud per conquesta, però no eren servidors de tota la comunitat sinó d'un amo particular o una família; eren molt nombrosos al servei dels aleuades i els escopades. Teopomp inclou en aquesta classe als descendents dels magnets i perrabis, però això només es pot aplicar a una part d'aquest poble, perquè una part dels magnets i perrabis van restar lliures.

Els penestes acompanyaven als seus amos a la guerra i lluitaven a cavall (la cavalleria tessàlia era famosa). Hi va haver algunes revoltes de Penestes.

Aquesta classe social també existia entre els macedonis.