Teopomp de Quios

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de personaTeopomp de Quios
Biografia
Naixementsegle IV aC modifica
Quios (Grècia) modifica
Mortc. 320 aC modifica
Activitat
OcupacióPolític, escriptor, historiador i orador modifica
PeríodePeríode hel·lenístic modifica
ProfessorsIsòcrates modifica

Teopomp de Quios - Theopompus, θεόπομπος - (vers 378 aC-303 aC), fou un historiador grec fill de Damasistrat i germà del retòric Caucal de Quios (Caucalus, Kaúkalos, Καύκαλος) que era un retòric grec esmentat per Ateneu.

Va estudiar a l'illa a l'escola d'Isòcrates d'Atenes i va tenir com a company a Èfor de Cumes. Va acompanyar al seu pare quan fou desterrat per defensar els interessos espartans a Quios, però va poder tornar a l'illa vers el 333 aC quan tenia 45 anys (el seu pare ja havia mort) després que el govern de l'illa autoritzés la tornada dels exiliats a petició d'Alexandre el Gran.

Seguint el consell d'Isòcrates, Teopomp no va dedicar la seva capacitat oratòria als plets sinó que la va aplicar a la història; va compondre diversos discursos coneguts per eidètics, que consistien en narracions sobre fets reals que eren llegides com elogis a les ciutats-estats; va fer aquestos discursos arreu de Grècia, ja que la seva fortuna li permetia no haver de dedicar-se a escriure per altres.

Va participar en un concurs d'oratòria a Halicarnàs, en honor del difunt Mausol de Cària, el 352 aC, en el que es va enfrontar al seu mestre Isòcrates i a Naucrates, i va obtenir la victòria.

Després del 333 aC va adquirir una posició dirigent a l'estat de Quios, però el seu temperament i el seu suport al partit aristocràtic li va crear aviat molts enemics entre els quals el principal fou Teòcrit, un altre deixeble d'Isòcrates, i oposat a Alexandre el Gran; quan aquest va morir i la casa reial macedònia es va esvair en pocs anys, va perdre progressivament la seva posició i finalment fou desterrat de Quios vers el 306 aC o 305 aC. Va anar a Egipte vers el 305 aC als 73 anys; Ptolemeu I Sòter no el va voler rebre i fins i tot el volia executar, però alguns dels amics de l'orador van intercedir al seu favor.

Va morir vers el 303 aC o poc després.

Obres[modifica]

Les seves obres són:

  • Ἐπιτομὴ τῶν Ἡρρδότου ἱστοριῶν epítom de la Història d'Heròdot,
  • Ἐλληνικαὶ ἱστορίαι or Σύνταξις Ἑλληνικῶν, Història de Grècia en 12 llibres continuació de la de Tucídides.
  • Φιλιππικὰ, o Ἰστορίαι (κα? ἐξοχὴν, Història de Filip II en 58 llibres
  • Orationes Συμβουλευτικοὶ λόγοι
  • Συμβουλευτικοὶ λόγοι, o Συμβουλαὶ πρὸς Ἀλέξανδρον o Συμβουλευτικὸν πρὸς Ἀλεξάνδρον o Ἐπιστολὴ πρὸς Ἀλέξανδρον
  • Κατὰ Πλάτωνος διατπιβή
  • Περὶ εὐσεβείας