Penja-robes

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca
Penja-robes

El penja-robes o penjador és un estri en forma d'espatlles que ens facilita el penjar la roba, sobretot les camises, jaquetes, pantalons, bruses i vestits prevenint la formació d'arrugues i ordenar-la eficientment dins un armari rober. També s'anomena penja-robes als estris que permeten emmagatzemar o disposar ordenadament els penjadors, com per exemple la barra superior d'un armari rober. Ocasionalment porten pinces per penjar faldilles.

Hi ha tres tipus bàsics de penja-robes: metàl·lics, de fusta i de plàstic. Els metàl·lics o de filferro consisteixen en un simple llaç triangular cargolat pel vèrtex superior en forma de ganxo. En canvi, els de fusta tenen diferents formes i mides per ajustar-se al màxim al tipus de roba que pretenen donar servei. El penjadors de plàstic també s'ajusten a top tipus de roba i en ser menys cars poden cobrir més fàcilment totes les necessitats del sector tèxtil.

Tipus de penjadors[modifica]

Segons la peça per a la que estan dissenyades es poden distingir en:

  • De jaqueta o americana: són de perfil gruixut i contorn bombat per ajustar-se a la forma de les espatlles de la jaqueta.
  • De pantalons: duen una espècie de mordassa que tanca sobre els camalls dels pantalons. L'objectiu és d'evitar l'antiestètica marca que es forma en doblegar els pantalons pel mig.
    • En lloc de mordasses, alguns penjadors porten simplement la barra inferior folrada d'espuma de poliuretà para reduir la marca i també evitar el lliscament.
    • De forma independent, altres penjadors porten una banda elàstica addicional que creua sobre la barra inferior impedint eficaçment que els pantalons llisquin i caiguin a terra.
  • Hi ha penja-robes folrats amb materials fins, com setí o vellut, per a la roba cara, la roba interior i els vestits de luxe, per tal de protegir la roba del mateix penjador.
  • De faldilles: duen dues pinces laterals per penjar faldilles, shorts i peces similars.
  • De ganxos múltiples: típicament per a penjar-hi complements com ara cinturons, corbates, etc.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Penja-robes Modifica l'enllaç a Wikidata