Pepa Òdena Savé
Un o més editors principals d'aquest article semblen tenir una estreta relació amb aquest tema. El seu contingut actual és sospitós de no ser objectiu. Vegeu la discussió per a més informació. Aquest avís es pot treure una vegada s'hagi trobat un consens sobre els punts discutits. |
L'article o secció necessita millores de format. |
Aquest article podria incomplir els criteris generals d'admissibilitat. |
Biografia | |
---|---|
Naixement | 1939 (84/85 anys) |
Pepa (Josepa) Òdena Savé (Barcelona, 11 d'abril de 1939 - 2 de novembre de 2024) és una mestra, professora llicenciada en filologia clàssica, i psicòloga clínica. Ha estat impulsora de la renovació pedagògica en educació infantil i difusora d'importants experiències europees en aquesta etapa educativa.
Formada a la Universitat de Barcelona, s'ha especialitzat en el coneixement i tracte educatiu de la primera infància (0 a 3 anys), havent estat mestra i professora d'infants de totes les edats i de tots els nivells educatius, des d'educació infantil fins a batxillerat, a diferents escoles del país. Destaca la seva dedicació a la direcció pedagògica de l'escola Cooperativa Vilarnau de Sant Sadurní de Noia (1966) i el treball com a assessora psicopedagògica de pares de nadons amb discapacitat, al Centre de Paràlisi Cerebral de Barcelona (1970).
A l'Escola de Mestres de la Universitat de Vic (1975) ha estat professora de Pedagogia i de Psicologia infantil, i coordinadora del Departament de Preescolar. Considerant essencial per a la formació dels estudiants de magisteri el coneixement i el tracte dels infants des del naixement, proposa, i introdueix en la programació de l'escola de mestres osonenca, l'assignatura de Psicopedagogia de 0 a 3 anys.
Més conegut és el seu treball de formació permanent de mestres [1]dut a terme a l'Associació de Mestres Rosa Sensat AMRS, Moviment de Renovació Pedagògica nascut a Barcelona els anys 1960. Ha col·laborat en diferents activitats de Formació d'aquesta Associació des dels seus inicis, al costat de professionals del camp de l'educació infantil com lrene Balaguer, Tere Majem i Marta Mata, desenvolupant entre altres activitats la de professora a les escoles d'estiu i a les escoles d'hivern de l'Associació. Com a responsable d'educació infantil a l'Institut Municipal d'Educació de Barcelona IMEB (1987) ha col·laborat en el Pla de Formació Institucional promogut per l'Àrea d'Educació de l'Ajuntament. Cal destacar també l'activitat de formació continuada a mestres, i a equips de mestres d'escola bressol, de diferents poblacions de Catalunya i de l'Estat espanyol.
El resultat dels viatges d'estudi que ha fet a diferents països, amb l'objectiu de conèixer altres realitats d'educació dels infants de 0 a 3 anys en col·lectivitat, li ha suposat la descoberta i difusió d'algunes experiències europees, avui dia força esteses arreu.
El 1975 va establir contacte amb l'Institut Lóczy de Budapest, dirigit per la pediatra hongaresa Emmi Pikler, i va introduir a Catalunya la línia pedagògica i el treball rigorós d'aquesta institució. Entusiasta difusora del treball de Lóczy, l'orfenat que llavors acollia infants en situació de risc, conseqüència de la II guerra mundial, des de Rosa Sensat Pepa Òdena va començar a establir intercanvis freqüents amb el personal de la Institució i a sovintejar els contactes amb les directores Judit Falk i Anna Tardos.
Des de 1981, juntament amb Tere Majem, ha difós també el treball de la mestra i assistent social psiquiàtrica de Londres Elinor Goldschmied, especialment l'aplicació a les escoles bressol de dues activitats ideades per la mateixa professora Goldschmied: la panera dels tresors, per als infants de 6 a 12 mesos, i el Joc Heurístic amb Objectes, per als infants de 12 a 24 mesos. Des de Londres la professora Goldschmied ha viatjat cada any a Barcelona per dedicar uns dies a la formació dels mestres d'escola bressol de Catalunya.
Pepa Òdena és autora de diversos articles i publicacions sobre els principis, objectius i aplicació pràctica de l'educació dels més petits a l'escola bressol. La majoria dels seus escrits han estat editats a les publicacions de l'AMRS, especialment a les revistes Perspectiva Escolar i Infància, de la qual va ser-ne cap de redacció de 1983 a 1993.
Publicacions
[modifica]Entre d'altres és autora de:
- MAJEM, T; ÒDENA, P. El joc de la descoberta. Barcelona. Rosa Sensat, 1994 (col. Temes d'Infància, núm.22)
- MAJEM, T.; ÒDENA, P. (Vídeo) La Panera dels Tresors. Una activitat per al primer any. Barcelona: Rosa Sensat, 2005 (Col. DVD Temes d'Infància; 2) versió castellana El Cesto de los Tesoros
- ÒDENA, P. Educació Psicomotriu. Jocs al Parvulari. Barcelona. Rosa Sensat, Edicions 62, 1979 (col. Didàctiques núm.1)
- ÒDENA, P. L'infant i l'escola bressol. Barcelona. Rosa Sensat, 1987 (col. Temes d'Infància, núm. 4)
- ÒDENA, P. FIGUERAS, P. L'educació musical a la llar d'infants. Barcelona. Onda, 1988
- ÒDENA, P; EB EL CARGOL. On ets? El nen petit busca el mestre. Barcelona. Ajuntament. Patronat Municipal de Guarderies 1986. (Col. Apunts núm. 2)
- ÒDENA, P; EB NENES I NENS. Relació educadors-nens a l'escola bressol. Barcelona. Ajuntament. Patronat Municipal de Guarderies, 1988 (col. Apunts núm.7) Barcelona. Patronat Municipal de Guarderies 1986. (Col. Apunts núm. 2)
- ÒDENA, P; GOLDSCHMIED E; EB MONTSERRAT; EB LA MUNTANYA. El Joc heurístic amb objectes. Barcelona. Ajuntament. Patronat Municipal de Guarderies 1993. (Col. Apunts núm. 14)
- ÒDENA, P Educació Infantil. Llar d'Infants. Exemples d'unitats de programació, 4
- Barcelona. Generalitat de Catalunya. Dep. d'Ensenyament, 1993 pp 9-40.
- ÒDENA, P. Emmi Pikler y la educación de los más pequeños. A Infancia Barcelona. AMRS núm.81. pp 26-30. set. Oct. 2003
- El Joc de la descoberta d'objectes (vídeo). Barcelona. Generalitat de Catalunya . Dep. d'Ensenyament. Col. Món Docent. Durada 14' 30”. Assessorament didàctic: Carme Figueras i Pepa Òdena. 1998
Referències
[modifica]- ↑ Òdena Savé, Pepa «Petits/grans detalls per al bon "fer de mestre" de 0 a 2 anys». Infància, educar de 0 a 6 anys, 248, 01-09-2022, pàg. 3-7. ISSN: 0212-4599.