Pere de Sebaste

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de personaSant Pere de Sebastea, o
de Cesarea
Ulu-Camii-Mosque-Sivas.jpg
Sivas, antiga Sebastea
Biografia
Naixement Πέτρος (Pétros), Petrus
ca. 349
Cesarea de Capadòcia (Imperi Romà d'Orient)
Mort 391-394
Sebastea (actual Sivas, Turquia)
  Bisbe 

Religió Església Catòlica
Activitat
Ocupació Sacerdot
Període Imperi Romà
bisbe, confessor
Celebració Església catòlica, Església ortodoxa, esglésies orientals, anglicanisme, luteranisme
Canonització Antiga
Festivitat 9 de gener
Esdeveniment significatiu Teòleg i germà de Basili el Gran i Gregori de Nissa; bisbe de Sebastea
Iconografia Com a bisbe, amb un llibre o rotlle
Família
Mare Emèlia de Cesarea
Germans Macrina la Jove, Basili de Cesarea i Gregori de Nissa
Modifica les dades a Wikidata

Pere de Sebaste (Petrus Patricius, Pétros Πέτρος) fou un eclesiàstic grec del segle IV. És venerat com a sant per tota la cristiandat.

Biografia[modifica]

Era fill de Basili i Emèlia de Cesarea, dos rics personatges de Cesarea de Capadòcia pares també dels eminents Basili el Gran i Gregori Nissè. Va néixer vers el 349, temps en què va morir el seu pare; fou educat per la seva germana Macrina que fou també la seva mestre, assistent i segona mare. Aprenia ràpidament totes les matèries.

En una temporada d'escassetat (367 o 368) va repartir entre els seus veïns tot el que va poder. Va estar amb la seva mare al llit de mort (vers 370) i poc després fou ordenat prevere segurament de l'església de Cesarea. Va residir a prop de Neocesarea en una casa amb la seva germana Macrina.

Mort Basili, vers el 380 o poc abans va ser proclamat bisbe de Sebastea (moderna Sivas) quan ja la seva germana Macrina havia mort. Va participar com a bisbe al Primer Concili de Constantinoble del 380-381. Va morir en data desconeguda probablement després del 391 i abans del 394.

La seva única obra és Του̂ ἐν ἁγίοις πατρὸς ἡμω̂ν Πέτρου ἐπισκόπου Σεβαστείας ἐπιστολὴ πρὸς τὸν ἅγιον Γρηγόριον Νύσσης τὸν αὑτου̂ ἀδελφόν, Sancti Patris nostri Petri Episcopi Sebasteni ad S. Gregorium Nyssenum fratrem suum Epistola, una carta adreçada al seu germà Gregori de Nissa.