Phoneword

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Els phonewords o nombres amb lletres (anomenats en anglès: phonewords, vanity numbers), són números de telèfon que apareixen amb paraules en comptes de nombres. D'aquesta manera es memoritza el nombre més fàcilment. Com a conseqüència, les empreses obtenen una millor resposta a les seves campanyes donant una imatge de millor servei d'atenció al client. Un nombre alfanumèric es marca prement una vegada sobre cadascuna de les tecles que contenen la lletra desitjada. Per exemple, 902 BUTANO correspon al número 902 288266.

Un phoneword ha de contenir com a mínim un prefix seguit de sis lletres. El prefix 902 indica que els costos de trucada es carreguen a la persona que truca. El patró espanyol de números de telèfon és de 9 xifres, però, igual que en altres països, poden utilitzar phonewords més llargs com ara, 902 HIPOTECA que correspondria a 902 447.683. Les centrals de telèfons prescindiran de les xifres o lletres supèrflues en connectar.

Es poden utilitzar perfectament els phonewords més llargs des dels telèfons fixos i telèfons mòbils de Telefónica i Amena. Vodafone manté centrals antigues que no poden connectar un nombre més gran de 9 xifres. Quan Vodafone substitueixi aquestes centrals, els seus usuaris podran utilitzar perfectament.

Història[modifica | modifica el codi]

Els phonewords existeixen en EUA Des de fa més de 30 anys. EUA va introduir un estàndard en les tecles del telèfon des del principi, però a Europa i Àsia han existit estàndards diferents en alguns telèfons fixos (les lletres no ocupaven un lloc fix en les tecles del telèfon). No va ser fins a 1997 per iniciativa de British Telecom, que la Unió Internacional de Telecomunicacions va adoptar un estàndard europeu. Des de llavors, tots els telèfons fixos tenen el mateix teclat al que estem acostumats amb el telèfon mòbil. La liberalització i desmonopolització del mercat de les comunicacions ha fet possible la introducció dels phonewords en molts països europeus.

Espanya[modifica | modifica el codi]

La primera actuació de la qual es té constància de l'ús de phonewords a Espanya data de 1997-98 quan Gabriel Medina Vílchez va adquirir un número telèfon mòbil de l'única empresa que permetia elegir-los, Airtel, en aquell moment amb prefix que començava amb 9, per oferir-al sector de les pizzes a domicili. El nombre triat va ser el 910 749927, o transformat a phoneword 910 PIZZES. A més per fer encara més recognoscible i identificable el nombre el va promocionar com "9-10 PIZZES. PIZZES excel·lents", encara que aquesta actuació no va tenir èxit entre el sector de seleccionat, possiblement pel desconeixement de l'ús d'aquest tipus de nombres.[1]

El mercat de Phonewords a Espanya no ha entrat encara molt fort, encara que si hi ha moltes empreses que disposen dels seus números telefònics adaptables a aquest format però que per la poca difusió del mateix prefereixen no publicitar.

No només són números amb prefixos 902, ja en previsió de canvi per altres adaptats a la numeració conjunta Europea, sinó que qualsevol telèfon és susceptible de convertir-se en Phoneword.

El principal avantatge és poder recordar el nombre, sense saber-ho, amb conèixer la paraula es podria saber el nombre. L'empresa JAMONIA utilitza el nombre 902.252.666, o si es prefereix 902 2-PERNIL, de manera que recordant PERNIL, i lògicament el 902 2, es podria trucar a aquesta.

Potser l'exemple més clar d'avanç i potenciació d'aquest servei estigui en el sector dels CAMPING de Motril a la província de Granada, que dos d'ells disposen d'aquest tipus de Phonewords. Així es podria trucar al càmping Don Cactus de Carchuna marcant el 90 CAMPING (902.267.464),[2] o al Càmping Platja de Ponent, trucant al mòbil 62 CAMPING (622.267.464).

El Canal d'Isabel II utilitza per atendre als seus clients el codi 9000CANAL, equivalent a 900022625.[3][4]

La paraula "Espanya" es fa servir en un codi del servei "España Directo" de Movistar (Telefónica), concretament en el de la companyia Verizon dels Estats Units: 1 800 9 ESPANA, que equival a 1800 377262.[5][6][7]

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Referències[modifica | modifica el codi]

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]