Picea obovata

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuPicea obovata Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Estat de conservació
Risc mínim
UICN42331 Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
ClassePinopsida
OrdrePinales
FamíliaPinaceae
GènerePicea
EspèciePicea obovata Modifica el valor a Wikidata
Ledeb., 1833
Nomenclatura
Sinònims
Picea abies subsp. obovata

Picea obovata és una espècie de conífera de la família Pinaceae originària de Sibèria, des dels Urals fins a l'óblast de Magadan, i des del límit del bosc de l'àrtic a les muntanyes Altai en el nord-est de Mongòlia.

Característiques[modifica]

Arriba a fer de 15 a 35 m d'alt. La capçada és cònica i les branques desmaiades. Les fulles són aciculars d'1-2 cm de llarg, de secció ròmbica amb estomes poc aparents. Les pinyes són cilindro-còniques, de 5-10 cm de llarg i 1,5-2 cm d'ample, verdes o porpra.

Taxonomia[modifica]

Picea obovata és molt similar genèticament l'avet roig (Picea abies) i alguns autors la consideren una subespècie de Picea abies.[1]

Els híbrids entre les dues espècies o subespècies es troben al nord-est d'Europa i són classificats com Picea ×fennica (Regel) Komarov (o Picea ×subsp. fennica, si els dos tàxons són considerats subespècies); es diferencien dels no híbrids en tenir les pinyes menys suaument arrodonides sovint amb esquames de tres punxes.

Usos[modifica]

Arbre molt important per a obtenir fusta a Rússia, també se'n fa paper i les fulles serveixen per fer cervesa de pícea.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Picea obovata
  1. Krutovskii, K.V. & Bergmann, F.: "Introgressive hybridization and phylogenetic relationships between Norway, Picea abies (L.) Karst., and Siberian, P. obovata Ledeb., spruce species studied by isozyme loci. - Heredity 74 (1995): 464-480. http://www.nature.com/hdy/journal/v74/n5/pdf/hdy199567a.pdf