Vés al contingut

Pintor d'Antimenes

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaPintor d'Antimenes
Biografia
Naixementsegle VI aC Modifica el valor a Wikidata
Mortvalor desconegut Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Lloc de treball Ceramic Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciópintor de vasos de figures negres, pintor de vasos àtic Modifica el valor a Wikidata
PeríodeAntiguitat clàssica Modifica el valor a Wikidata
Activitat530 aC Modifica el valor a Wikidata –  510 aC Modifica el valor a Wikidata
MovimentEstil arcaic Modifica el valor a Wikidata
Artistes relacionatsOltos
Psíax Modifica el valor a Wikidata
Recol·lecció d'olives, àmfora de ca. 520 ae, ara al Museu Britànic

El Pintor d'Antimenes fou un pintor d'atuells àtic que utilitzava la tècnica de ceràmica de figures negres i estigué actiu al voltant del 530 al 510 abans de la nostra era. No es coneix pas el seu veritable nom; aquest nom és una convenció arqueològica que deriva de la inscripció kalós en una hídria seua que es troba ara al Museu Arqueològic de Leiden (Holanda). De les 150 obres que se li atribueixen, la majoria són hídries i àmfores comunes, i la major part se'n trobaren a Etrúria.[1] Es considera que estava relacionat amb el taller d'Andòcides.

Va representar en la seua obra el repertori de la seua època: les aventures d'Hèracles, Dionís i el seu companys i escenes de carros de guerra. Solia variar els temes, i les seues composicions eren organitzades. Els seus motius distintius són prou idíl·lics i sovint incloïa figuretes menors subsidiàries a la narració principal. Alguns exemples en són una escena en l'esmentada Hídria a Leiden i una representació de la collita d'olives en una àmfora que es troba ara al Museu Britànic de Londres. El seu estil de dibuix s'assembla al de Psíax; també són evidents les influències dels inicis de la tècnica de figures roges. Es limità, però, a mantenir la tècnica de figures negres que tenia molts seguidors. Alguns exemples de les darreres obres són notables per la finesa i l'expressiva qualitat del dibuix.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. «Biography of the Antimenes Painter» (en anglés). The Getty Museum. Cita: El Pintor d'Antimenes decorava gerros a Atenes amb la tècnica de figures negres, del 530 al 510 ae. Treballà en un període en què molts artistes canviaren a la nova tècnica de figures roges, el Pintor d'Antimenes fou un dels artistes més prolífics de figures negres del seu temps. Sobreviuen més de 140 de les seues peces, sobretot àmfores i hídries. Decorà els gerros amb una àmplia gamma d'escenes mitològiques i genèriques, amb dos temes preferits: l'heroi Hèracles i escenes de la Casa de la Font. Com els artistes més antics, el vertader nom del Pintor d'Antimenes es desconeix; s'identifica pels trets estilístics de la seua obra. Els acadèmics l'anomenaren així per una inscripció kalós que lloava el jove Antimenes en un gerro que ara és al Rijksmuseum de Leiden. Consultat 13 de juny del 2012.