Pissarra blanca

De Viquipèdia
Pissarra blanca muntada a la paret

Una pissarra blanca[1] (castellanisme) o taulassa, tauler, tauló, llosarda o quadre blanc és un tauler rectangular de color blanca utilitzat per a escriure o dibuixar amb un retolador de tinta fàcilment delible. És un instrument comú dins d'una aula de classe o sala de reunió amb una funció similar a la clàssica pissarra de guix. Es diferencia de la pissarra de guix pel fet que aquesta darrere té una color verda fosca o negra i s'usa amb guix en lloc de retolador per pissarres.

Encara que hi ha altres mitjans audiovisuals, la pissarra de guix i la pissarra blanca constitueixen el mitjà de treball per excel·lència a les escoles. Els taulers de comunicació han evolucionat en les darreres dècades del segle xx. Partint dels seus orígens quan s'utilitzava el guix, passant per les pissarres blanques i arribant a les pissarres interactives, que són les més recents. La pissarra blanca permet d'utilitzar retoladors amb colors vives, fluorescents i afegiments magnètics en el cas de les metàl·liques, com imants o regles.

Moltes de les pissarres blanques tenen una base de fusta o materials orgànics. Altres tenen una base metàl·lica i estan cobertes amb esmalt o porcellana, segons la durabilitat i ús que es requereixi. Algunes pissarres blanques tenen la funció d'interaccionar amb un ordinador personal, un projector de vídeo, una connexió a Internet o un programari. De manera que una classe, reunió o exposició pot ser vista i participar-hi de diferents punts del món.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Pissarra blanca