Projector de vídeo

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Projector DLP Optoma
Imatge projectada des d'un projector de vídeo a un sistema de cinema a casa.

Un projector de vídeo o canó de projecció[1] agafa un senyal de vídeo i projecta la imatge corresponent a una pantalla de projecció fent servir un sistema de lents, permetent així visualitzar imatges fixes o en moviment.[2]

Tots els projectors de vídeo utilitzen una llum molt brillant per a projectar la imatge, i els més moderns poden corregir corbes, borrons i d'altres inconsistències a través dels ajustaments manuals. Els projectors de vídeo són majoritàriament usats en sales de presentacions o conferències, en aules docents, encara que també es poden trobar aplicacions per a cinema a casa. El senyal de vídeo d'entrada pot provenir de diferents fonts, com un sintonitzador de televisió (terrestre o via satèl·lit), un ordinador personal. Un altre terme semblant a projector de vídeo és retroprojector el qual, a diferència del primer, es troba implantat internament a l'aparell de televisió i projecta la imatge cap a l'observador.

Els projectors de vídeo utilitzen una làmpada d'ultraalt rendiment molt brillant (una Làmpada de vapor de mercuri), una làmpada de xenó, una làmpada d'halur metàl·lic, i els darrers models incorpoern làser LED o d'estat sòlid, RB, RGB o RGB de fibra òptica remota per proporcionar la il·luminació necessària per projectar la imatge,[3] i els més moderns poden corregir qualsevol corba, desenfocament i altres inconsistències mitjançant la configuració manual.

Referències[modifica]

  1. Termcat
  2. Diccionario de Arte II (en castellà). Barcelona: Biblioteca de Consulta Larousse. Spes Editorial SL (RBA), 2003, p.192. DL M-50.522-2002. ISBN 84-8332-391-5 [Consulta: 7 desembre 2014]. 
  3. Kuschel ·, Tim. «The Live Event Video Technician» (en anglès), 2022. [Consulta: 22 desembre 2023].

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Projector de vídeo