Plantilla

De Viquipèdia

Una plantilla dispositiu o d'interfície, que sol proporcionar una separació entre la forma o estructura i el contingut, és un mitjà o aparell o sistema, que permet guiar, portar, o construir un disseny o esquema predefinit.

Una plantilla agilitza el treball de reproducció o de moltes còpies idèntiques o gairebé idèntiques (que no ha de ser tan elaborat, sofisticat o personal). Si es vol un treball més refinat, més creatiu, la plantilla no és sinó un punt de partida, un exemple, una idea aproximada del que es vol fer.

Les plantilles, com a norma general, poden ser utilitzades per persones o per sistemes automatitzats. S'utilitzen plantilles en tots els terrenys de la indústria i la tecnologia. Una plantilla pot servir com mostra base d'una diversitat sobre la qual comparteixen elements comuns (patró) i que en si és el que constitueix la plantilla.

En relació amb l'edició o composició de textos o imatges, es compon de caixes i línies, amb unes mides i marges, per facilitar l'escriptura d'articles o cartes, amb títols, fotos i diagrames.

En relació amb la mecànica, pot ser una forma específica d'angles i mesures, tal que col·locant les parts constituents al seu lloc permet un acoblament calibrat i uniforme i identificar la manca d'algun element.

Informàtica[modifica]

Amb relació amb els sistema computacionals, per exemple paquets de programes basats en la web, utilitzen en l'actualitat un sistema de plantilles per separar la lògica del programa del format visualitzat. Típicament, aquestes plantilles inclouran variables (freqüentment denotades com {VARIABLE}), i possiblement uns pocs operadors lògics per permetre una millor adaptabilitat de la plantilla.

Vegeu també[modifica]