Podridura noble

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Podridura noble en un raïm Riesling

La podridura noble és l'efecte d'un fong anomenat Botrytis cinerea que es desenvolupa als grans de raïm en algunes condicions d'humitat i d'assolellament concretes. Aquest fong també pot provocar la podridura grisa que en altres condicions climàtiques pot fer malbé la collita.

L'efecte de la botritis es desenvolupa a través d'alimentar-se de l'aigua del raïm i d'aquesta manera provoca una concentració de sucre. El fong també té conseqüències sobre les aromes del vi, que es detecta ràpidament a través de l'olor i del tast en boca.

Per produir la podridura noble cal la presència d'un curs d'aigua per provocar humitat matinal els mesos d'octubre i novembre, d'aquesta manera es forma el fong: A Sauternes, França, és el curs del Ciron qui fa aquest paper. Hi ha altres llocs on també es desenvolupa la podridura noble com la Loira francesa o Tokay a Hongria.

La botritis és present des de la floració de la vinya, s'ha de respectar el seu desenvolupament i guiar-lo durant els mesos de juny i agost. Algunes vinyes no necessiten rebre cap mena de tractament antifungídic, només es pot fer quan surten les fulles del cep, després, quan el raïm comença a madurar ja és tard. A la tardor, el raïm sobremadurat adquireix tons violacis i la polpa es transforma en una confitura daurada.

Exemples de vins amb podridura noble[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Podridura noble