Podridura noble

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Podridura noble en un raïm Riesling

La podridura noble és l'efecte d'un fong anomenat Botrytis cinerea que es desenvolupa als grans de raïm en algunes condicions d'humitat i d'assolellament concretes. Aquest fong també pot provocar la podridura grisa que en altres condicions climàtiques pot fer malbé la collita.

L'efecte de la botritis es desenvolupa a través d'alimentar-se de l'aigua del raïm i d'aquesta manera provoca una concentració de sucre. El fong també té conseqüències sobre les aromes del vi, que es detecta ràpidament a través de l'olor i del tast en boca.

Per produir la podridura noble cal la presència d'un curs d'aigua per provocar humitat matinal els mesos d'octubre i novembre, d'aquesta manera es forma el fong: A Sauternes, França, és el curs del Ciron qui fa aquest paper. Hi ha altres llocs on també es desenvolupa la podridura noble com la Loira francesa o Tokay a Hongria.

La botritis és present des de la floració de la vinya, s'ha de respectar el seu desenvolupament i guiar-lo durant els mesos de juny i agost. Algunes vinyes no necessiten rebre cap mena de tractament antifungídic, només es pot fer quan surten les fulles del cep, després, quan el raïm comença a madurar ja és tard. A la tardor, el raïm sobremadurat adquireix tons violacis i la polpa es transforma en una confitura daurada.

Exemples de vins amb podridura noble[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Podridura noble