Riesling

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Varietats viníferesRiesling
Color de la pellBlanc
EspèciesVitis vinifera; SUBSP. VINIFERA LINNÉ
Altres nomsRheinriesling, Johannisberger
OrigenRin, Alemanya
Pedigrí original? X Heunisch Weiss
Principals regionsAlemanya, Luxemburg, Alsàcia (França), Àustria, Eslovàquia, Croàcia, Itàlia, Austràlia, Nova Zelanda, Sud-àfrica, Estats Units d'Amèrica, Canadà
Vins notablesEiswein, Trockenbeerenauslese, Beerenauslese, Grosses Gewächs, Alsace Grand Cru, Wachau Smaragd
Formació de llavorsCompleta
Sexe de les florsHermafrodita
Número VIVC10077

El riesling és un cep blanc que dona un vi d'alta qualitat gastronòmica. És sec i delicadament afruitat, ofereix un buquet de gran finesa amb aromes minerals i florals. És originari de la vall del Rin.

És un cep plantat principalment a Alemanya (22.000 hectàrees), però també el podem trobar a l'Alsàcia (2.900 ha), Austràlia (3.700 ha), Sud-àfrica (3.500 ha), els Estats Units (3.000 ha, a Califòrnia i a l'estat de Nova York), Romania (3.000 ha), Eslovàquia (1.500 ha), Bulgària (1.500 ha), Àustria (1.200 ha), Nova Zelanda (400 ha), així com a molts altres territoris.

Del riesling s'extreu un vi que marida perfectament amb peixos a la planxa o cuinats amb mantega, carn d'au amb salsa (com la pularda al riesling) i els formatges com els de cabra frescos.

És una varietat que treu els borrons de manera tardana, d'aquesta manera la seva maduració també és més prolongada. Dona grans rendiments (fins a 100 hl/ha), permet la podridura noble, és d'acidesa elevada i dona gran expressió al terrer, d'aquí el seu sobrenom d'esponja del terrer.

A Catalunya s'ha establert sobretot al Penedès on també s'ha experimentat recollir-lo de manera tardana, amb podridura noble i algunes vegades després de la primera gelada amb el resultat de l'anomenat vi de glaç.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Riesling