Botrytis cinerea

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca
Viquipèdia:Com entendre les taules taxonòmiquesCom entendre les taules taxonòmiques
Botrytis cinerea
Botrytis cinerea, infecció en maduixa.
Botrytis cinerea, infecció en maduixa.
Classificació científica
Regne: Fungi
Classe: Leotiomycetes
Ordre: Helotiales
Família: Sclerotiniaceae
Gènere: 'Botryotinia'
Espècie: ''B. cinerea''
Nom binomial
Botryotinia cinerea
(De Bary) Whetzel

Botrytis cinerea (conegut popularment com a malura) és un fong necrotròfic que afecta moltes espècies de plantes, encara que els seus hostes més notables són els grans de raïm. En viticultura, es coneix, en un cas determinat, com podridura noble; en horticultura es coneix com podridura grisa.

Aquest fong dóna lloc a dos tipus diferents d'infeccions en els raïms. El primer, la podridura grisa, és el resultat de condicions constantment humides o de mullena i típicament ocasiona la pèrdua dels raïms afectats. La segona, la podridura noble, ocorre quan a condicions seques li segueixen les mullenes i resultar en uns vins de postres característics com és el cas del vi de Sauternes o el Aszú de Tokaji. El nom de l'espècie Botrytis cinerea deriva del llatí i significa "raïms com cendres"; ("botrytis" del grec botrys (βότρυς) significa "raïms"[1] més el sufix neollatí -itis per a malaltia). La forma sexual del fong rarament s'observa i se'n fa referència per l'anamorf (asexual). El teleomorf (forma sexual) és un ascomicet, Botryotinia fuckeliana, també conegut com a Botryotinia cinerea.

Biologia[modifica | modifica el codi]

Conidiòfor de Botrytis cinerea
Botrytis cinerea creixent en una placa amb un anell d'esclerocis (les boletes de color marró fosc)

Botrytis cinerea produeix espores asexuals en conidiòfors com arbrets arborescents grisos. També produeix esclerocis molt resistents com estructures de supervivència. Passa l'hivern com esclerocis o com micelis intactes, tots dos germinaran a la primavera per produir conidiòfors. Els conidis són dispersats pel vent i l'aigua de la pluja i causen noves infeccions.

S'ha observat una considerable variació genètica en les soques de Botrytis cinerea (poliploïdia).

Gliocladium roseum és un fong paràsit de Botrytis cinerea.[2]

Viticultura[modifica | modifica el codi]

En la viticultura, el fong en entrar pels forats rosegats pel corc del raïm pot causar un dany considerable a la collita, a l'excepció dels vins de Sauternes i uns altres vins dolços, als quals la infecció de Botrytis és coneguda com a «podridura noble». En aquest cas, el fong treu aigua dels raïms i deixa un alt percentatge de sòlids com els sucres, àcids de fruits i minerals. Com a resultat el producte final és més concentrat i queda més fi al paladar.

Botrytis cinerea en raïm varietat Riesling.

Horticultura[modifica | modifica el codi]

Botrytis cinerea afecta moltes altres plantes i és econòmicament important en fruits tous com les maduixes i els cultius de bulbs. Els productes afectats no es poden vendre. Per minimitzar l'afectació cal procurar bona ventilació i evitar el contacte dels fruits amb el terra. Causa molts danys en els tomàquets d'hivernacle.

Malaltia en humans[modifica | modifica el codi]

Botrytis cinerea en el raïm pot causar «pulmó de viticultor», una forma rara de peumonitis hipersensible que causa una reacció al·lèrgica en individus predisposats.

Micovirus de Botrytis cinerea[modifica | modifica el codi]

Botrytis cinerea també hostatja molts micovirus

Micovirus de Botrytis cinerea.


Referències[modifica | modifica el codi]

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]