Poliacetal

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Poliacetal
Poliacetal
Nomenclatura química Poliòxid de Metilè
Acrònim POM
Fórmula molecular (CH2O)n
Nombre CAS 30525-89-4
Propietats
Densitat 1,41
Punt de fusió 170 °C
Punt de descomposició 240 °C
Excepte on es digui el contrari, les dades són donades per
els materials en el seu estat estàndard (a 25 °C, 100 kPa)
Declinació de responsabilitats i referències

El poliacetal o resina acetàlica, és un polímer termoplàstic semicristal·lí obtingut per polimerització del formaldehid. L'acrònim que l'identifica és POM (polioximetil·lè), anomenat genèricament Delrin.

Existeixen dues famílies de poliacetals, homopolímers i copolímers, segons la polimerització sigui simple (el polímer consta exclusivament de molècules de formaldehid )o composta (s'intercalen molècules d'etilè entre diverses molècules de formaldehid ).

Es tracta d'un plàstic tècnic amb nombroses aplicacions al sector de l'automoció, l'oci i la maquinària, on es valora principalment la seva extraordinària resistència química, la seva bona tenacitat a baixes temperatures i les excel·lents propietats tribològiques, concretament un baix coeficient de lliscament, una bona resistència a l'abrasió i un gran capacitat d'esmorteïment del soroll per fricció.

Transformació[modifica | modifica el codi]

En el mercat podem trobar marques de poliacetal com Delrin, Kepital, Celcon, Hostaform, Ultraform i Iupital.

Aquest material se subministra en forma de gransa per poder ser transformat per extrusió, injecció i bufat formant articles finals en forma de barres, plaques, tubs, perfils i peses per la indústria en general.

Durant el procés de transformació, és important respectar les temperatures de procés donat que aquest material emet formaldehid quan se supere la temperatura de descomposició.