Poliacetal

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca
Infotaula químicaPoliacetal
Fórmula estructural completa de poliacetal
Model de rebliment d'espai de poliacetal
Noms
Altres noms
Poli(oximetilen) glicol
Polimetilen glicol
Poliòxid de Metilè
POM
Identificadors
9002-81-7 Symbol OK.svg1
ChemSpider  Symbol OK.svg1
Propietats
Massa molar Variable
Aparença Sòlid incolor
Densitat 1,41
Punt de fusió 170 °C (338 °F; 443 K)
Punt crític 240 °C (464 °F; 513 K)
Excepte quan s'indiqui el contrari, les dades es refereixen a materials sota condicions estàndard (a 25 °C [298,15 K], 100 kPa).
 Symbol OK.svg1 verify (què ésSymbol OK.svg1/N?)
Infotaula de referències

El poliacetal o resina acetàlica, és un polímer termoplàstic semicristal·lí obtingut per polimerització del formaldehid. L'acrònim que l'identifica és POM (polioximetil·lè), anomenat genèricament Delrin.

Existeixen dues famílies de poliacetals, homopolímers i copolímers, segons la polimerització sigui simple (el polímer consta exclusivament de molècules de formaldehid )o composta (s'intercalen molècules d'etilè entre diverses molècules de formaldehid ).

Es tracta d'un plàstic tècnic amb nombroses aplicacions al sector de l'automoció, l'oci i la maquinària, on es valora principalment la seva extraordinària resistència química, la seva bona tenacitat a baixes temperatures i les excel·lents propietats tribològiques, concretament un baix coeficient de lliscament, una bona resistència a l'abrasió i un gran capacitat d'esmorteïment del soroll per fricció.

Transformació[modifica | modifica el codi]

En el mercat podem trobar marques de poliacetal com Delrin, Kepital, Celcon, Hostaform, Ultraform i Iupital.

Aquest material se subministra en forma de gransa per poder ser transformat per extrusió, injecció i bufat formant articles finals en forma de barres, plaques, tubs, perfils i peses per la indústria en general.

Durant el procés de transformació, és important respectar les temperatures de procés donat que aquest material emet formaldehid quan se supere la temperatura de descomposició.